latinica  ћирилица
20/03/2016 |  13:41 | Аутор: Б92

Шта се дешава у организму ако једете 3 јајета недјељно?

Према најновијим истраживањима, јаја не доприносе повећању холестерола, већ побољшавају опште здравствено стање.

Ево шта све ова супернамирница чини за наш организам ако је једете само три пута недјељно.

Јаја сузбијају глад

Због велике количине протеина, јаја одлично регулишу глад и тиме смањују прекомјерни унос хране.

Помажу у мршављењу

С обзиром да брзо засите, јаја се користе у многим дијетама као једна од главних намирница за доручак. Јаје средње величине има свега 80 калорија, а истраживања су показала да конзумирање једног јаја дневно код већине људи не повећава укупан ниво холестерола у крви.

Одлична су за кожу и организам

Висок ниво витамина Б2, Б5 и Б12 који се налазе у јајима омогућавају добро функционисање организма, а посебно јетре. Ови витамини су задужени и за лијеп и здрав изглед коже и косе.

Добра су за зубе и кости

Јаје садржи висок ниво витамина Д и калцијума неопходних за здраве и јаке кости. Треба имати у виду да наш организам користи чак 90 одсто калцијума из ове супернамирнице.

Јаја обилују аминокиселинама

Постоје 20 најбитнијих аминокиселина неопходних за нормално функционисање организма. Наше тијело производи 11 аминокиселина, док преосталих 9 можемо наћи у јајима.

Побољшавају функционисање мозга

Јаја су пуна лецитина, природне супстанце која је најбољи извор холина, битне компоненте која храни мозак, поспјешује памћење и концентрацију.

Помаже при смањењу холестерола

Супротно вјеровању да су јаја главни кривци за повећан холестерол, лецитин из јаја заправо поспјешује његову елиминацију.

Смањују ниво стреса

Аминокиселине из јаја помажу очувању општег менталног здравља. Наиме, према једној студији доказано је да јаја смањују ниво стреса и помажу лучење сератонина.

Одлична су за имунитет

Једно јаје садржи чак 22 одсто селена, који је неопходан за здрав рад штитне жлијезде и цјелокупног имуног система.

Смањује ризик од срчаних болести

Висок ниво лошег холестерола ЛДЛ уско је повезан са болестима срца. Конзумирањем умјерене количине јаја која садрже лецитин, сузбићете дејство лошег холестерола и поспјешити функцију каридиоваскуларног система.