latinica  ћирилица
21/03/2016 |  08:38 ⇒ 08:38 | Аутор: Вечерње новости

Скривене масноће окидач за бројне болести

Вишак килограма није увијек штетан по здравље, важније је гдје се масноћа највише таложи.
Илустрација - Фото: Novosti.rs
ИлустрацијаФото: Novosti.rs

То што неко има нормалан индекс тјелесне масе, не значи аутоматски да је здрав и да не треба да се брине за своје здравље, тврде научници. Јер, мјесто гдје се у тијелу таложи масноћа бољи је показатељ здравља него тјелесни индекс.

- Није свака маст иста - каже др Виренд Самерс, кардиолог из Мејо клинике у Минесоти. - Маст која се налази директно испод коже, односно она коју видимо, није увијек штетна. Треба да се прибојавамо оне масти коју не видимо голим оком.

Ова, "невидљива" маст је метаболички активнија и изазива низ штетних процеса. То је врста масти која је уско повезана са ризиком од кардиоваскуларних болести.

Гојазност је кривац за безброј здравствених тегоба, попут коронарне болести, високог крвног притиска, инфаркта и дијабетеса типа 2, али није свака маст састављена од истог "материјала".

Поткожна маст видљива је голим оком и може да се опипа око стомака или бокова. Ова врста масти налази се испод коже, и релативно је безбједна по здравље. Особе које су "крушкасто" грађене, које имају ужи струк, а шире бокове, имају више ове поткожне масти.

Они који имају грађу у облику јабуке, таложе маст у средњем дијелу тијела, око стомака, и углавном имају више скривене масноће. Ова маст се налази у дубљим структурама тијела, и није тако очигледна као што је поткожна масноћа. Унутрашња маст сакупља се око органа, унутар стомака, око цревног тракта, слезине и бубрега.

- Ако сте мршави, а почнете да добијате на тежини, без толико видљивих промјена на тијелу, вјероватно расте количина унутрашње масноће, а касније и стомак почне да "виси" - објашњава др Самерс.

Има наде и за оне који се гоје око стомака. Наиме, ако смање своју килажу за само од четири до пет килограма, могу значајно да смање ризике од обољевања, посебно од настанка кардиоваскуларних болести и шећерне болести типа 2.

У студији из 2010. године, поређене су двије групе младих и здравих учесника, са нормалном килажом. Једна група одржавала је тежину осам недјеља, док су другу групу истраживачи "угојили" за пет килограма. Резултати, објављени у American college of cardiology, били су запањујући.

У групи која је набацила килажу, поједини учесници су више повећали унутрашњу, а други поткожну масноћу. Ови са унутрашњом масноћом имали су повећање крвног притиска, и дисфункцију ендотела, што доводи до развоја артериосклерозе и многобројних кардиоваскуларних поремећаја. На крају студије, послије 16 недјеља, када су испитаници изгубили вишак килограма, све ове функције вратиле су се на нормалу.

С друге стране, код оних који су, током студије, добили више поткожне масноће, није забиљежен поремећај функције ендотијела. То значи да није толико опасно ако се угојимо неколико килограма, већ гдје та масноћа оде, објашњава др Самерс.

Како да знамо да ли имамо скривену масноћу? Нажалост, анализа биоелектричном импедансом, која се најчешће користи за процјену структуре тијела и садржаја масти у њему, није довољно поуздана.

Најприближније "ручно" мјерење је израчунавање односа бокова и струка. Мјерење обима појединих дијелова тијела подразумијева мјерења обима струка, горњих и доњих екстремитета и однос струка и кукова. Струк се мјери између најниже тачке ребарног лука и бедреног гребена.

Начин рачунања WHR је врло једноставан. Формула гласи: обим струка подијељено са обимом кукова. Број који се добије, представља WHR индекс. Уколико је WHR индекс у распону од 0 до 0,9, дијета није потребна. Оптималан WHR индекс је 0,6, и њега имају жене са савршеном фигуром. Иначе, нормалне вриједности су 0,95 за мушкарце и 0,80 за жене.

Ако сте прекорачили ову бројку, не треба да бринете, тврди Гери Хантер, професор хуманистичких студија на Универзитету Алабама у Бирмингему. У студији коју је објавио у часопису "Гојазност", утврдио је да су жене, учеснице, након режима који је подразумијевао 40-минутно вјежбање два пута недјељно, смањиле за 10 одсто количину скривене масноће, током једне године колико су учествовале у истраживању.