latinica  ћирилица
21/03/2016 |  17:21 ⇒ 20:56 | Аутор: Агенције

Сваки трећи се буди да би мокрио

Ноктурија не погађа само мушкарце са ослабљеном простатом. Узроци могу да буду и дијабетес, срчана обољења, функционални поремећаји бешике.
Тоалет - Фото: илустрација
ТоалетФото: илустрација

Свака трећа особа буди се барем два пута током ноћи да би мокрила, а чак 80 одсто старије популације има честе ноћне посјете тоалету. Ова појава назива се ноктурија, односно ноћно мокрење. Према критеријумима Интернационалног удружења за континенцију, ноктурија подразумијева једно мокрење током ноћи, али клинички значај има уколико се особа буди да би мокрила два или више пута током ноћи.

Према ријечима проф. др Винке Вукотић, уролога у КБЦ "Драгиша Мишовић", само се буђење из сна које је проузроковано осјећајем потребе за мокрењем третира као ноктурија:

- Поремећај сна, лош, немиран сан са честим буђењем може пацијента да стимулише да често одлази до тоалета, али овакво ноћно мокрење се не третира као ноктурија. Овакве особе, уколико регулишу сан, губе потребу за ноћним мокрењем.

Донедавно овај проблем није био препознат или се сматрало да је искључиво посљедица увећања простате. Прије неколико година се почело са испитивањем поремећаја мокрења и тада је установљено да се потреба за ноћним мокрењем не јавља само код мушкараца, него и код жена.

Узроци ноктурије могу да буду различити. Уролошки разлози су увећање простате, али и смањен капацитет мокраћне бешике или такозвана хиперактивна бешика која се јавља код оба пола. Други разлози ноктурије могу да буду дијабетес, срчана обољења, проширене вене, неки лијекови које пацијент узима. Разлози ноктурије могу да буду и физиолошки, а везани су за процесе у организму који се дешавају са старењем.

- Код старијих особа се, наиме, мијења лучење антидиуретског хормона - хормона који регулише стварање урина током 24 часа, објашњава професорка Винка Вукотић. - Уобичајено је да се двије трећине укупне дневне количине урина излучи током дана, а само трећина током ноћи. Код старијих се овај однос мијења, тако да се велика количина урина излучује управо током ноћи. С обзиром на то да количина мокраће од једног литра превазилази уобичајени капацитет бешике од око 300 милилитара, јасно је да је неопходно мокрити више пута током ноћи.

У постављању дијагнозе ноктурије најзначајнији је дневник мокрења. Дневник мокрења подразумева да пацијент током четири дана и ноћи уписује вријеме мокрења и количину измокреног урина током сваког мокрења. На овај начин може да се установи да ли постоји ноћна полиурија тј. повећано ноћно излучивање урина, или се ради о смањеном капацитету бешике, или упоредо, постоје оба поремећаја.

- Ако се установи да је капацитет бешике смањен, могу се давати лијекови који углавном успјешно смањују учесталост ноћног мокрења. Ако је повећано ноћно излучивање мокраће, даје се лијек који мијења лучење антидиуретичног хормона, али је неопходан опрез при његовој примјени код старијих од 65 година - каже др Вукотић.

- Винка Вукотић каже да је од помоћи код ноћног мокрења и да се смањи унос течности у поподневним сатима, али да не треба претјеривати са укупним уносом течности: - Већини људи је довољно да попије 1,5 литара воде или чаја уз нормалну исхрану. Особама које имају срчана обољења или проширене вене савјетује се да током поподнева барем један сат проведу у хоризонталном положају да би се евентуална накупљена течност у ногама због "срчаних" отока или проширених вена мобилисала и излучила прије ноћи.