latinica  ћирилица
24/03/2016 |  11:55 | Аутор: РТС

Сви хоће да буду нинџе

Јапанска провинција која је објавила конкурс за стални посао нинџе, ратника шпијуна за вријеме феудалног доба, била је изненађена пријавом 200 кандидата из иностранства, што је шест пута веће интересовање од Јапанаца.

Позната по дворцу у Нагоји, префектура Аичи у централном дијелу Јапана, која је жељела да промовише туризам, саопштила је да је добила 235 пријава за посао, од којих 200 из иностранства. Конкурс је објављен за шест радних мјеста.

У ужи круг је ушло 13 кандидата из иностранства, највише из САД, Француске, Тајланда и Италије.

- Нисмо уопште очекивали такво интересовање међу странцима - изјавио је локални званичник Сатоши Адачи.

Новозапослене нинџе потписаће уговор на годину дана с мјесечном платом од 180.000 јена (1.430 евра). Посао ће им бити да изводе акробације и друге вјештине. Имаће задатак и да позирају с туристима.

Захваљујући стриповима, цртаним филмовима, видео и компјутерским играма, у савременом свијету нинџе се доживљавају на сасвим другачији начин од онога што су они били у стварности.

У модерном друштву они су роматнични шпијуни, борци за правду, осветници потцијењених, заштитници жена и дјеце. Заправо они су били јединствена професионална организација (иако се тада нису тако доживљавали) плаћених шпијуна, ухода и убица за новац у форми посебног сталежа.

Нинџе су увијек били у служби тајних и подземних циљева јапанских феудалаца и племића за које су обављали и најнечасније задатке.