latinica  ћирилица
25/03/2016 |  09:40 ⇒ 09:49 | Аутор: Jutarnji list

Усташко скандирање у Осијеку на ХРТ-у нису чули!?

Усташки поклич "За дом спремни", који се за вријеме пријатељске утакмице између Хрватске и Израела могао чути у сриједу на стадиону Градски врт у Осијеку, осудили су јуче у саопштењу премијер Тихомир Орешковић, Хрватски хелсиншки одбор и Јеврејска заједница у Хрватској.
Хрватски навијачи у Осијеку узвикивали "За дом спремни" - Фото: РТРС
Хрватски навијачи у Осијеку узвикивали "За дом спремни"Фото: РТРС

Утакмици су, између осталих, присуствовали  заједно у свечаној ложи Орешковић, предсједник ХНС Давор Шукер, те изралеска амасадорка у Хрватској Зине Клајтман.

У извјештају с утакмице је наведено да се већ у 2. минуту цијелим стадионом заорило скандирање "За дом спремни", а у 14. минуту публика је скандирала "Ајмо, ајмо усташе", да би се од 50. до 52. минуте чуло "Хрвати! Усташе, усташе! Вуковар, Вуковар", "За дом спремни".

Влада је осудила "говор мржње и истицање симбола и слогана тоталитаристичких режима на спортским борилиштима".

Предсједник Јеврејске општине Загреб Огњен Краус оштро је реаговао, истакавши да је утакмицу требало одмах прекинути.

Хрватски Хелсинши одбор, међутим, тврди да на вербалне ескалације фашизма и сексистичког расизма нико није реаговао, од службеног спикера на стадиону, па надаље.

ХРТ је, између осталог, саопштио, да су провјером "утврдили да је спортски коментатор пратио почетак утакмице и у тренутку у којему се догађало спорно скандирање слушао упутства из режије, те није јасно чуо повике с трибина".

Осјечко-барањска полиција, како сазнаје загребачка штампа, неће подносити никакву пријаву због усташког скандирања.