latinica  ћирилица
28/03/2016 |  13:03 ⇒ 14:16 | Аутор: novosti.rs

Уранијум у Србији убија немилосрдно

"Сваке године биљежимо пораст броја обољелих од карцинома за 25 одсто у односу на претходну", каже Др Небојша Србљак, кардиолог из Косовске Митровице, говорећи о последицама НАТО бомбардовања.

Овако др Небојша Србљак, кардиолог у ЗЦ у Косовској Митровици и оснивач НВО "Милосрдни анђео" која се бави подацима о броју обољелих од малигнитета на КиМ, објашњава да су "они који су користили осиромашени уранијум морали да знају какве посљедице изазива".

Он наглашава да студија његове организације, која обухвата период од двије године прије и двије године послије бомбардовања, јасно показује да је пораст броја обољелих од малигних болести посљедица радиоактивности, а не стреса и других лоших животних навика.

- Сјетимо се примјера Италије која је објелоданила да су њихови војници, који су боравили на Космету, озрачени и да је повећан број хематолошких обољења директна посљедица употребе муниције са осиромашеним уранијумом - каже др Србљак. - Управо италијански војници у саставу Кфора били су распоређени тамо гдје је највише употребљавања муниција са осиромашеним уранијумом, у Пећи, Ђаковици, на Кошарама. Њихове породице, колико је мени познато, добиле су одштету.

Употребом осиромашеног уранијума током НАТО бомбардовања нанесена је дугорочна штета Србији и српском народу. Јер, сваке године имамо пораст броја обољелих за око 25 одсто у односу на претходну. У прилог овој чињеници говоре бројке на примјеру оболелих у Косовској Митровици, где је 2011. регистровано њих 185, следеће 225, а 2013. 250. Зато су се наше суморне прогнозе, изречене још 2002, да ће употреба осиромашеног уранијума током агресије Западне војне алијансе на СРЈ изазвати епидемију малигних обољења, испоставиле тачним.