latinica  ћирилица
28/03/2016 |  18:37 | Аутор: РТС

Либерланд, прво пиво и монета, а сада и продаја парцела

Самозвани предсједник фиктивне државице Либерланд на седам квадратних километара спорне територије на граници Србије и Хрватске, Чех Вит Једличка, увео је недавно националну монету мерит, у привредни регистар уписао прво предузеће, "Оросене", промовисао прво национално пиво, а сада је ријешио да продаје и парцеле.
Либерланд (мапа) -
Либерланд (мапа)

- Укупно су до сада добровољни дарови и улагања за пола године од настанка Либерланда донијели скоро 100.000 америчких долара. Још 50.000 долара инвестирала је компанија Либерланд сетлментс корпорејшн - рекао је за Младу фронту Днес "предсједник" Једличка.

Свима који су послали новчани поклон или уложили у измишљену микро државицу Либерланд узвраћа сумама у националним меритима по курсу један мерит за један долар, а сада им омогућује да за мерите купе парцеле у меандрима Дунава, иако је контролу над тих седам квадратних километара до окочања спора са Србијом преузела права држава Хрватска.

Једличка је рекао да рачуна да ће ове године улагања у Либерланд достићи 1,5 милион долара, а дио тих прихода обезбиједио би и добровољни порез за предузећа која би одлучила да се упишу у либерландски привредни регистар фирми и захваљујући томе почну да плаћају порез ту, добровољно, а не у земљи у којој је до сада било њихово сједиште.

Новац који се до сада слио у Либерланд потрошен је за куповину брода, промотивну кампању, административне трошкове и путовања предсједника Једличке са делегацијом на Канарска острва и у Мексико.

Једличка, из маргиналне Странке слободних грађана блиске бившем предсједнику Чешке Вацлаву Клаусу, прогласио је државу Либерланд у прољеће прошле године као земљу отворену за све који се руководе паролом "живи и пусти друге да живе", не желе да плаћају порез и да им се држава мијеша у живот. Изузетак су комунисти и фашисти.

Либерланд, који успјешно живи свој виртуални живот на интернету и друштвеним мрежама Једличка је прогласио, тврдећи да је то територија које се одричу и Србија и Хрватска, значи ничија, земља, међутим ријеч је о спорној територији уз Дунав о којој двије земље преговарају у оквиру рјешавања граничних спорова.