latinica  ћирилица
28/03/2016 |  21:31 ⇒ 21:36 | Аутор: Б92

Најзаразнија и најсмртоноснија болест на свијету

Најзаразнија и најсмртоноснија болест на свијету вјероватно није она на коју прво помислите, а изљечива је.
Туберкулоза (Фото:BigStock) -
Туберкулоза (Фото:BigStock)

Туберкулоза, која се често повезује са викторијанском ером и која је сада практично искоријењена у Великој Британији, и даље уништава земље попут Индије, Јужне Африке и Русије.

У новом извјештају Љекара без границе наводи се да ова болест годишње убије око 1,5 милиона људи, а постоји већ стотинама година.

По том броју може да се пореди са сидом, ХИВ-ом који је усмртио 39 милиона људи од како се та епидемија раширила у касним седамдесетим годинама.

- Туберкулоза је изљечива, а ипак је тренутно најзаразнија болест која убија највише људи у свијету - изјавио је доктор Грања Бригден и додао да је неопходан третман који ће људи лакше подносити, који ће излијечити више људи и који ће бити приступачнији.

Цијена уобичајеног третмана који се прописује за туберкулозу износи између 1.800 и 4.600 долара по особи и подразумијева само једну туру третмана, међутим, пацијенти га лоше подносе јер потискује апетит и изазива мучнину и повраћање.

Према налазима Љекара без граница, два релативно нова лијека, деламанид и бедакулин, који се користе у комбинацији са другим лијековима, могли би драматично да повећају ефикасност лијечења, и обезбиједе мање нежељених дејстава.

Међутим, ови лијекови су скупи и углавном неприступачни.

У земљама у развоју један третман деламанидом кошта 1.700 долара по особи.

У земљама са средњим нивоом прихода лијечење бедакулином кошта 3.000 долара, а само мали број људи у земљама у развоју овај лијек добија бесплатно путем програма донације.

Ова два лијека су представљена прошле године и представљају прве нове лијекове за лијечење туберкулозе, а њима има приступа само два одсто од 150.000 људи којима су најпотребнији.