latinica  ћирилица
30/03/2016 |  18:43 | Аутор: Vijesti

Како ће 3Д штампање промијенити свијет медицине

3Д штампа може створити потпуно нове могућности за фармацеутска истраживања. Постоји неколико начина на који би се могла користити као што су облик дозирања лијека, другачија испорука или помоћ приликом истраживања лиекова.
Таблете - Фото: AFP
ТаблетеФото: AFP

Фармацеутска истраживања и развој лиекова могу бити драстично побољшани уз помоћ 3Д штампе. Уколико би се штампале пилуле или људски органи или ткива то би омогућило компанијама да лиекове тестирају много безбједније и јефтиније. А према најновим истраживањима чини се да је то на дохват руке.

У наставку слиједе четири начина која би могла унаприједити фармацеутски свијет заувијек.

Могућност персонализације количине
Могућност персонализације представља штампање лијека у количини која је потребна пацијенту на основу његовог здравственог стања и на основу начина на који реагује на одређени лијек. Самим тим корисници лијекова више неће морати узимати нпр. цијелу кутију већ само онолико колико им је потребно. Такође се омогућава штампање таблета које су састављене од више раличитих лијекова. Ово је посебно битно за лијечење различитих болести истовремено. Идеја је да се пацијентима да једна таблета која нуди третман за све што им треба.

Уникатна доза
На основу оно што је преписао љекар и на основу потреба пацијента штампају се лијекови са уникатним дозама. Односно поред понуђених доза лијекова штампају се пилуле са грамажом која је потребна одређеној особи.

Комплекснији профили отпуштања код лијекова
Циљ је да се побољша комплексност код самог лијека како би се повећала његова ефикасност приликом лијечења. Односно да се на лакши начин одреди мјесто у организму гдје њихово дејство треба да буде најснажније.

Штампање 3Д органа
Научници сматрају да ће за 20 година бити у могућности да штампају 3Д органе као што је срце, али да их за сада успоравају компликоване васкуларне мреже. Они објашњавају да је лако штампати равно ткиво али да органи са компликованом унутрашњошћу као што су бубрези, срце и јетра још представљају изазов.