latinica  ћирилица
05/04/2016 |  14:43 ⇒ 14:43 | Аутор: Агенције

Да ли је газирана вода лоша?

Често се мисли да газирана вода није добра за зубе и кости. Они који баш не воле да пију обичну воду, често узимају минералну око које круже различите приче да је лоша за здравље.
Вода - Фото: илустрација
ВодаФото: илустрација

Газирана вода има мјехуриће захваљујући угљен диоксиду и сасвим исто надокнађује воду у организму као и обична.

Гласине кажу да није добра за зубе и кости

Будите мирни, лијеп осмијех вам није угрожен осим ако не пијете неке енормне количине дневно. Студија која је проучавала утицај минералне воде на смањење густине костију код жена није нашла баш никаву везу.

Гласине кажу да гоји

Чињеница је да се гутањем мјехурића ваздуха тренутно можемо осјећати надуто, али дугорочно, газирана вода спријечиће нас да једемо превише. Она нас чини ситима више него обична вода, нарочито ако се пије на празан желудац. Што се осјећамо више сити, мање посежемо за храном. Само не узимајте воду са вјештачким заслађивачима јер они могу повећати жудњу за слатким.

Гласине кажу да изазива горушицу

Ако сте иначе склони горушици, боље да пијете обичну воду нарочито након јела. Истраживања показују да мјехурићи могу евентуално да погоршају постојеће проблеме са рефлуксом, релаксирајући доњи отвор једњака па се желучана киселина лакше пење тамо гдје не би требало да буде, у једњаку.