latinica  ћирилица
05/04/2016 |  16:35 ⇒ 19:39 | Аутор: ТАНЈУГ

"Панаму" створио син нацисте

Јирген Мосак, један од оснивача адвокатске канцеларије у Панами "Мосак - Фонсека" укључене у аферу “Панама пејперс“ син је њемачког нацисте Ерхарда Мосака.
Раул Фонсека и Јирген Мосак -
Раул Фонсека и Јирген Мосак

Ерхард Мосак је био припадник озлоглашене СС јединице и то оне која је контролисала логоре, пише загребачки Вечерњи лист.

Јирген је рођен 1948. у Њемачкој, али се породица недуго након тога иселила у Панаму.

Мосаков отац је током 70-тих постао шпијун ЦИА, а главни задатак био му је праћење комунистичких активности на Куби из оближње Панаме.

Док се отац бавио шпијунажом, Јирген је завршио правни факултет 1973. године и нашао посао у Лондону, али се 1986. враћа у Панаму гдје с Рамоном Фонсеком оснива "Mossack Fonseca & Co".

Загребачки дневник пише да се одмах након избијања афере медијима јавио Јиргенов полубрат Хорст, који је, иако шокиран сазнањима о 'прљавој работи' којом му се полубрат бави, открио занимљиве детаље из његове прошлости.

Хорст је испричао да су Јирген и његов партнер брзо стекли репутацију дискретних и способних људи и тако привукли одговарајућу клијентелу. Први велики корак било је оснивање филијале на Британским дјевичанским острвима гдје је законом била загарантована повјерљивост података о пословању офшор компанија.

Рамон Фонсека Мора, такође адвокат, је и награђивани писац. Написао је књигу Mister politicus, политички трилер. Као младић наводно је овај 63-годишњак желио да буде свештеник. У једном интервјуу 2012. Фонсека је, говорећи о свом партнеру и фирми изјавио: "Заједно смо створили чудовиште које је појело конкуренцију".

Данас су, како се наводи, обојица богаташи и чланови највиших кругова панамског друштва.

Ипак, "Панама пејперс" финанцијска афера вијека, сасвим ће сигурно промијенити пуно тога и у њиховим животима, наводи Вечерњи.