latinica  ћирилица
08/04/2016 |  14:10 | Аутор: СРНА

Обиљежен Дан ослобођења Зворника

У Зворнику је обиљежен Дан ослобођења града - 9. април и тим поводом служен је помен и положени су вијенци на централни споменик за 1.080 погинулих бораца у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.
Зворник: Обиљежавање Дана ослобађања града - Фото: СРНА
Зворник: Обиљежавање Дана ослобађања градаФото: СРНА

Помен је служио зворнички свешеник Раде Тешић, а вијенце су положиле породице погинулих бораца, представници града, градске Борачке организације и Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, народни посланици, одборници у Градској скупштини и грађани.

Предсједник градске Борачке организације Зворник Лазар Ристић рекао је да су ово дани које треба његовати и слати поруке да се овако нешто никада више не догоди на овим просторима.

Ристић сматра да је неопходно обиљежавати 9. април, да се окупе саборци и житељи Зворника и сјете оних који су животе дали за ослобођење овог мјеста и за стварање Републике Српске.

Он је напоменуо да је Борачка организација Зворника незадовољна пресудама правосудних институцијам БиХ, које имају селективан и неуравнотежен приступ разним злочинима окривљујући само српску страну, док се припадницима бошњачког народа, који су чинили ратне злочине, скоро и не суди.

"Такав однос има и Хашки суд, чиме се искривљује слика о ратним дешавањима у тадашњој БиХ", рекао је Ристић.

Предсједник Ветерана Републике Српске Душко Вукотић истакао је да ослобођење Зворника 9. априла 1992. године има огроман значај за Републику Српску, првенствено јер се налази на граници са Србијом.

"Жељели смо да Дрина никада не буде граница. Жао нам је што је Дрина и формално граница", рекао је Вукотић.

Он је нагласио да га, колико год да је тужан због погибије 1.080 српских бораца, радује што је данас срео синове сабораца, који нису и који су преживјели ратне срахоте.

Вукотић, који је био командант специјалног одреда Војске Републике Српске "Вукови са Дрине", позвао је на јединство представнике политичких странака које Српску представљају и Бањалуци и у Сарајеву.

"Ако представници политичких партија из Републике Српске могу заједно да присуствују обиљежавању дана сјећања из славне ратне прошлости, не видим разлог зашто не би могли заједно да раде и причају о будућности Републике Српске, свих нас и ђеце која остају", рекао је Вукотић.

У току одбрамбено-отаџбинског рата на подручју Зворника погинуло је 566 бораца Војске Републике Српске, више од 700 је рањено, док се 32 борца и даље воде као нестали и заробљени.

У оквиру обиљежавања Дана ослобођења Зворника била је и посјета Спомен-соби.

Обиљежавање Дана ослобођења Зворника завршено је академијом на којој је говорио први предсједник општине Зворник из 1992. године Брано Грујић и приказан је филма "Улога Зворника у одбрамбено-отаџбинском рату и стварања Републике Српске".