latinica  ћирилица
12/04/2016 |  18:03 | Аутор: Вечерње новости

Кивано: Чудесна афричка диња

Добио име по кивију, укус је комбинација банане, диње, краставца и лимете. Идеално за дијету, изузетно дјелотворно против прехладе...
Афричка диња - Фото: илустрација
Афричка дињаФото: илустрација

Због сличности са кивијем зове се кивано (Cucumis metuliferus), а заправо је афричка бодљикава диња која изгледом подсјећа на краставац. Ова воћка је тек 1930. године напустила Африку и родни Зимбабве, "преселила" се прво на Нови Зеланд, па у Аустралију. Данас се највише узгаја у Чилеу и Калифорнији, а у мањим количинама у Хрватској.

Кивано је свијетло зелене боје, због чега највише личи на киви, укус је комбинација банане, диње, краставца и лимете. Хранљиво воће доступно је током цијеле године и једе се сирово.

Обилује витамином Ц и минералима калијумом и гвожђем, а садржи и фосфор, магнезијум, бакар, цинк, натријум и калцијум. Идеално је за дијету, јер има мало угљених хидрата, а масти нема уопште. Изузетно је дјелотворно против прехладе.

Сјеменке обилују масним киселинама, међу којима су најзначајније линолна и олеинска. Линолна је нарочито важна, као једна од омега-6 масних киселина. Олеинска помаже у борби са високим крвним притиском. Жућкасто-зелене сјеменке садрже каротеноид (бета каротин, провитамин А), који је важан за имуни систем, здравље коже и очију.

Антиоксиданси а-токоферол и y-токоферол су органски облици витамина Е, а он је неопходан за добро здравље, прије свега за срце, мишиће, нерве, црвена крвна зрнца, хормоне и кожу. Витамин Е неутралише штетне слободне радикале, узрочнике канцера, кардиоваскуларних и других хроничних болести. Доказано је да овај витамин смањује ризик од појаве Алцхајмерове и Паркинсонове болести.

Једе се тако што се пресјече на пола, затим кашичицом извади меснати дио. Плодови су зрели када зелена нијанса пређе у жутонаранџасту. Сјеменке су укусне, посебно у комбинацији са сладоледом или јогуртом. Афричка диња се добро слаже и са сланим сиревима, краставцем и парадајзом.

Витаминска бомба

Сок од кивана окрепљује организам, а спрема се тако што се 4 афричке диње пресјеку на пола, из њих се кашичицом извади меснати дио и испасира у блендеру. Затим се проциједи и тако одвоји од сјеменки. Будући да је веома густ, дода се цијели лимун и 3 до 4 дл воде. Заслади се по жељи, са површине скине пјена, дода лед и спреман је за пиће. Умјесто лимуна, може да се дода и сок од црног грожђа, а све воћне комбинације чине праву витаминску бомбу за организам.