latinica  ћирилица
12/04/2016 |  20:35 ⇒ 21:20 | Аутор: Блиц

Крушевљанин аутор најљепше умјетничке слике вјенчања на свијету

Крушевачки фотограф Дејан Николић побједник је наградног такмичења сајта Пиxото.цом за 2015. годину у категорији "Вјенчања".
Вјенчање (Фото:Дејан Николић) -
Вјенчање (Фото:Дејан Николић)

Међу десет најбољих фотографија нашле су се чак четири Дејанове. Ласкаво признање је освојио у конкуренцији од више од 5.000 фотографа из читавог свијета и поновио успјех из 2013. године, када је, такође, био најбољи.

- Први пут сам се пријавио за такмичење 2012. године и био сам једанаести. Наредне године сам био први, 2014. године други, а прошле поново први. Такмичим се само у категорији "Вјенчања", јер је то оно што највише радим - објашањава Дејан.

Он већ деценијама фотографише вјенчања, па је одлучио да фотографијама дода и умјетничку ноту.

- На промјену приступа подстакли су ме умјетници руске школе фотографије, прије свих Сергеј Иванов. Руска школа инсистира на ликовности у фотографији, а ја се држим тога. Додаје се и ручни рад, што фотографији даје мекоћу или драматичност - прича Дејан.

Сматра да фотограф не може бити уско специјализован за једну област, а да не познаје остале.

- Сваки пар има јединствен начин да представи своју причу, али мотиви су исти за све: љубав, обећање, вјерност. Мој задатак је да ухватим карактер младенаца и причу. Нудим им палету, а на њима је да изаберу стил и рукопис. Инсистирам на искреним емоцијама - додаје Николић.