latinica  ћирилица
15/04/2016 |  15:32 ⇒ 15:37 | Аутор: Агенције

Истренирајте мозак са ових осам необичних вјежбица: памтићете као корњача

Доротеа Бранде тврди да ове вјежбе јачају пажњу, концентрацију, памћење, на кратко могу да вас измјесте из уобичајеног окружења и реалности, могу да отворе неку другу перспективу ако желите и од вас ће захтијевати да покренете своју креативност и генијалност.

Јесу блесаве и забавне и јесу једноставне.

Вјежбе које сигурно јачају интелектуалне функције осмислила је замало па прије 100 година Доротеа Бранде. Објавила их је 1936. у својој књизи "Wake Up and Live" и управо због практичних и једноставних савјета које нуди, књига је продата у милионском тиражу.

Иначе се Бранде велики део своје каријере бавила успјехом, неуспехом и рјешавањем проблема. За неуспјех је увијек и свуда кривила летаргију и љењсоит, а рјешење је видела само у "ослањању на сопствене снаге када 'нападате' проблеме“.

Доротеа Бранде тврди да ове вјежбе јачају пажњу, концентрацију, памћење, на кратко могу да вас измјесте из уобичајеног окружења и реалности, могу да отворе неку другу перспективу ако желите и од вас ће захтијевати да покренете своју креативност и генијалност.

1. Проведите сат времена дневно тако да не кажете ни ријеч. Ако морате да одговорите не нечије питање у ових сат времена, одговорите али крако и одсјечно без сувишних коментара. Не дозволите да други од вас "извлаче" ријечи и информације. Трудите се да се понашате сасвим нормално.

2. Пола сата сваког дана мислите на само један једини предмет. Будите потпуно на њега усредсређени. (Можете почети са пет минута).

3. Сваког дана 15 минута разговарајте са другима тако да ни једном не употребите речи: ЈА, МЕНИ, МЕНЕ, СА МНОМ, МОЈЕ, МОЈ, МОЈА, МОЈИ;

4. Вјежбајте да у разговору наводите свог саговорника да говори само о себи, а да при том то не осјети притисак или непријатност. Сасвим га ненападно и учтиво затим вратите на уобичајену "обострану" конвезацију.

5. Вјежбајте да причате о себи, али без хвалисања, жаљења, кукања, осуђивања и тако да саговорнику не буде досадно.

6. За сваки дан направите стриктан двосатни план шта ћете радити и тога се строго придржавајте.

7. Задајте себи 12 веома различитих задатака. Рецимо, да прошетате бар 15 минута, али без помоћи (друштва, разговора, музике) и трудите се да мислите што мање. Затим, да не окусите храну 12 сати. Или, да доручкујете на нејнеобичнијем мјесту за јело. Или, да не говорите цијели дан, осим када морате да одговарате на питања.

8. Пробајте да повремено један дан проведете тако што ћете на свако питање или сугестију одговорити са "да" и то без ограничења и размишљања.

Можда сте управо одмахнули руком уз коментар да су вјежбе Бранде бесмислене и глупе, али ако пробате, изненадиће вас колико ће вам се временом повећати пажња, концентрација, колико ћете бити истрајнији и смиренији, колико ће ваш сваки дан добити нову енергију и подстицај и много ћете боље упознати своју маленкост и њене границе.