latinica  ћирилица
16/04/2016 |  20:32 | Аутор: sputniknews.com

Бактерије из Сибира нови борци против рака?

Сибирски истраживачи открили су нове сојеве бактерија које производе природне антибиотике.
Бактерија (илустрација) -
Бактерија (илустрација)

Нова једињења, према ријечима научника, могу да помогну у борби против широког спектра обољења, од ешерихије коли до рака.

Група научника из Иркутска заједно с колегама из Њемачке успјела је да издвоји нови сој бактерија које могу да производе антибиотике до сада непознате медицини, саопштено је на сајту Иркутског државног универзитета.

- Из вода пећинског језера и подстанице под називом "мјесечево млијеко" издвојили смо десет нових сојева. Тестирали смо их све и изабрали смо један који смо детаљније истражили. Испоставило се да овај сој може да произведе више од 120 једињења, од којих је 100 непознато науци - каже виши научни сарадник овог Института Денис Аксјонов Грибанов.

Научници су већ установили да поједина бактеријска једињења могу да се боре против ешерихије коли и осипа. Поред тога, истраживачи претпостављају да друга једињења имају антиканцерогена и инсектицидна својства.

Група научника у овом тренутку ради на идентификацији свих једињења и утврђивању против каквих болести могу да се боре новооткривени антибиотици.