latinica  ћирилица
18/04/2016 |  10:29 ⇒ 10:31 | Аутор: Агенције

Нова вакцина велики корак ка искорјењивању дјечије парализе

Више од 150 земаља свијета почело је да користи нову вакцину против дјечије парализе (полија), што је велики напредак ка искорјењивању ове болести, истичу здравствени стручњаци.
Вакцина - Фото: илустрација
ВакцинаФото: илустрација

Нова вакцина циља на посљедње двије мутиране верзије вируса које се јављају до узраста од 18 мјесеци. Више не обухвата ослабљену верзију вируса полио типа 2 који је искоријењен 1999. године.

Да је број обољелих од дјечије парализе значајно смањен говори податак како су у току 2015. године забиљежена само 74 случаја, а сви су пријављени у Авганистану и Пакистану. У току 2016. обољело је десеторо дјеце.

На афричком континенту полио је искоријењен већ више од годину дана, пише ББЦ.

Појава нове вакцине десила се након што је више од 30 година успјешно коришћена претходна верзија.

Напредак нових вакцина у 155 земаља ће у наредне четири недјеље пратити и контролисати више од хиљаду специјалиста. И нове вакцине ће се давати на исти начин - орално, тако да здравственим радницима неће требати никакве нове обуке.

Дјечија парализа је акутно инфективно обољење узроковано полиовирусом. Манифестује се серозним менингитисом, флакцидним парализама и парезама мишића.

Болест се јавља ендемско-епидемијски и најчешће обољевају дјеца. Болесник излучује вирусе преко пљувачке и фецеса, представљајући извор заразе. Главни пут преноса је фекално-орални.