latinica  ћирилица
19/04/2016 |  14:29 ⇒ 14:39 | Аутор: Агенције

Корејска верзија Мојсијевог чуда на острву Ђиндо

Овог априла, као и сваке године, десетине хиљада посјетилаца хрле на југозападно јужнокорејско острво Ђиндо са корпама, кофама, будацима и батеријским лампама- под пуном опремом за дуго очекивани лов на морске плодове у "корејској верзији Мојсијевог чуда".
Корејска верзија Мојсијевог чуда на острву Ђиндо -
Корејска верзија Мојсијевог чуда на острву Ђиндо

Ријеч је о чудесном острвском фестивалу чији је главни догађај природни феномен раздвајања мора – такозвана "корејска верзија Мојсијевог чуда", при чему се вода не раздвоји на два дијела одједном, као у библијској причи, већ се повуче на сат времена усљед дејства плиме и осеке, преноси јужнокорејска агенција Јонхап.

Када се вода повуче, иза себе оставља морско дно у дужини од 2,8 километра и ширини од 40 метара, које се онда, као на длану, пружа пред посјетиоцима жељним авантуре.

Тада крећу у лов, копајући по меком, влажном пијеску у потрази за свјежим шкољкама, морским растињем, малим хоботницама и другим плодовима мора.

"Не знам колико ћу морских створења ухватити, али ово је изузетно узбудљиво", каже Ли Ђи-хје, студент који је допутовао са друге стране земље да би уживао у фестивалу на плажи.

За "морским благом" трагају и групе средњовјечних жена, које подсјећају на калифорнијске копаче из времена "златне грознице", док брижни родитељи причвршћују дјеци непромочиве чизме, бјесомучно понављајући стара, добра, безбједносна правила.

И док скупљачи грозничаво копају, организатори журно настоје да их све на вријеме повуку док вода поново не надође, наводи Јонхап.

Море се овдје обично повлачи два пута на дан – једном рано ујутро и једном увече, мада се вријеме плиме и осеке незнатно мијења на мјесечном нивоу.

Годишњи фестивал на острву Ђиндо понос је и дика острвљана и сусједних градова провинције Јужна Ђеола, а један од је од десет најпопуларнијих фестивала у региону на листи Министарства културе, спорта и туризма, закључује јужнокорејска новинска агенција Јонхап.