latinica  ћирилица
19/04/2016 |  16:40 ⇒ 16:47 | Аутор: РТС

Тојота представила аутомобил од дрвета (ВИДЕО)

На Недељи дизајна у Милану “Тојота“ је представила елегантни аутомобил “Сетсуна“ који је направљен углавном од дрвета!
Тојота представила ауто од дрвета - Фото: Screenshot/YouTube
Тојота представила ауто од дрветаФото: Screenshot/YouTube

У јапанском ауто-гиганту истичу да су се на овај корак одлучили да би уобличили везу између возача и њихових лимених љубимаца.

“Тојотин“ концепт “сетсуна“ симболизује трансформацију аутомобила кроз године, упијањем искуства, сјећања и емоција кроз више генерација једне породице. С доласком нове генерације, возило ће примити потпуно нову вриједност, коју ће, ипак, цијенити само чланови те породице.

Сличну ствар симболизује не само коришћење дрвета, већ и сам назив возила.

“Сетсуна“ на јапанском језику означава “тренутак“, а одабран је управо због тога да би приказао необичну везу возача и возила која се развије кроз вријеме.

“Дрво пружа јединствено привлачне карактеристике које се не могу наћи у обичним аутомобилима. Оно може трајати генерацијама ако се правилно брине о њему. С временом мијења боју и текстуру у складу с природним условима (посебно кад је ријеч о температури и влажности ваздуха) и употребом, при томе попримајући јединствен карактер и дубину“, наводи се у “Тојоти“.

Захваљујући традиционалним јапанским техникама, дрво није састављано употребом ексера или шрафова, а у себи садржи и стогодишњи “метар“, којим би генерације могле биљежити како возило временом поприма све јединственији карактер.