latinica  ћирилица
20/04/2016 |  09:10 | Аутор: Агенције

Колико треба да траје радна седмица старијих од 40?

Истраживање је проведено на 3.000 мушкараца и 3.500 жена у Аустралији.
Посао (Фото: Thinkstock) -
Посао (Фото: Thinkstock)

Бројне су расправе о томе колико би часова требало да траје радна седмица, а према мишљењу стручњака то би требало да зависи и о годинама запослених.

Особе старије од 40 година биле би најефикасније на свом радном мјесту када би радиле три дана седмично. Најновија студија доказала је да људи у средњим годинама најбоље раде ако на послу проведу 25 часова седмично. Све вријеме више од тога изазива умор и стрес што доводи до смањене учинковитости на радном мјесту.

Ово истраживање је проведено на 3.000 мушкараца и 3.500 жена у Аустралији који су рјешавали когнитивне тестове.

Анализирале су се и њихове радне навике. Они који су радили 25 часова имали су најбоље резултате, а они који су 55 часова седмично боравили на послу имали су резултате горе од пензионера и незапослених.

- Многе земље размишљају о подизању  старосне границе за одлазак у пензију што је, ако имамо у виду резултате ове студије, контрапродуктивно. Степен интелектуалне стимулације зависи од радног времена. То је двосјекли мач - рад с једне стране подстиче активност мозга, али с друге изазива умор и стрес који штете когнитивним функцијама. Значи да су особе средњих година и оне старије ефикасније ако раде пола радног времена. То је боље и за њих и за посао - истакао је аутор студије Колин Мекензи, преноси Индепендент.