latinica  ћирилица
21/04/2016 |  08:45 ⇒ 08:53 | Аутор: Агенције

Досадило им гледање траве док расте, сада гледају плиму и осjеку (ВИДЕО)

Због повишеног нивоа стреса у свакодневном животу, а и због тога што су им сви ТВ програми мање-више досадили, Норвежани су смислили нови начин како да се забаве – гледањем плиме и осjеке на телевизији.
Салтстраумен, мjесто гдjе је најјача плима на свијету (Фото: fjordblick.com) -
Салтстраумен, мjесто гдjе је најјача плима на свијету (Фото: fjordblick.com)

Најновија ТВ инсталација пружа уживо посматрање надоласка плиме 12 часова без прекида.

Од 2009. године, јавни норвешки сервис НРК експериментише са "спорим" програмима емитованим уживо, попут седмочасовног пута воза преко Норвешке, од истока ка западу, шестодневног кретања брода од југа ка сjеверу или процеса штрикања, почев од шишања овце. 

Друге државе су такође правиле сличне програме. Велика Британија је експериментисала са програмом који је приказивао чамац који се провлачи кроз уски канал, као и вожњу санкама.

"Спори" програми су потпуни хит у Норвешкој, па су самим тим дошли на идеју емитовања најјаче свjетске плиме познате као Салтстраумен, која може да се види у области 80 километара сjеверно од Арктичког круга.

"Гледаоци ће искусити мир гледајући плиму", рекао је Гизл Форланд, један од двојице презентера ТВ шоу-програма, који ће се емитовати седмог маја, од поднева до поноћи.