latinica  ћирилица
21/04/2016 |  08:52 ⇒ 08:52 | Аутор: РТС

Афроамеричка активисткиња на новчаници од 20 долара

Први пут ће портрет једне црне жене, борца за укидање ропства Харијет Табман бити на једној америчкој новчаници, откривају у америчком министарству финансија.
Активисткиња Харијет Табман (Фото: nationalgeographic.com) -
Активисткиња Харијет Табман (Фото: nationalgeographic.com)

Извор из министарства је рекао за агенцију АП да ће Харијет Табман, вођа борбе против ропства из 19. вијека, на новчаници замијенити портрет Ендрјуа Џексона, седмог америчког предсједника.

То ће бити први пут да једна жена буде на некој америчкој новчаници у посљедњих сто година. Биће објављене и друге промјене на новчаницама од 20, 10 и пет долара.

Одлука да се портрет легендарне афроамеричке активисткиње стави на новчаницу од 20 долара вјероватно значи да је министар одустао од раније намјере да скине Александра Хамилтона са новчанице од 10 долара.

У јуну 2015. године, америчко министарство финансија је најавило да намјерава да замијени портрет првог министра финансија Александра Хамилтона са новчанице од десет долара ликом једне жене, чије име тада није наведено.

То је изазвало бијес обожаватеља Хамилтона, једног од твораца Устава, који су тражили да се са новчанице од 20 долара замијени лик седмог америчког предсједника Ендрјуа Џексона, који је много мање популаран.

Тада је влада покренула велико испитивање јавног мнења о томе која би жена требало да буде изабрана да краси једну америчку новчаницу, први пут у 100 година.

Међу финалисткињама биле су Еленор Рузвелт и активисктиња у борби против расне сегрегације Роза Паркс.

Друге жене биле су на америчким новчаницама раније, Марта Вашингтон, супруга првог америчког предсједника Џорџа Вашингтона или Индијанка Покахонтас.