latinica  ћирилица
22/04/2016 |  12:21 | Аутор: СРНА

Брчко: Приватна и јавна здравствена пракса нису изједначене

Предсједник Удружења доктора медицине и стоматологије Брчко дистрикта Иван Арсеновић изјавио је да осигураници Фонда здравственог осигурања дистрикта још нису у могућности да на исти начин користе услуге приватних ординација као што користе услуге јавног здравства.
Здравље (Илустрација: РТРС) -
Здравље (Илустрација: РТРС)

"Без обзира на то што је Закон о здравственој заштити Брчко дистрикта изједначио јавне и приватне здравствене установе и што смо ми власници приватних ординација на бројним састанцима које смо имали са званичницима Брчко дистрикта увијек добијали подршку за наше равноправно учешће у лијечењу становника дистрикта, то у пракси још није заживјело", рекао је Арсеновић.

Арсеновић каже да је објашњење што подршка није практично реализована то што нису усвојени потребни подзаконски акти, али нема ни одговора када ће се то десити.

Он је увјерен да кључеве рјешења проблема држе надлежни у Фонду, који се још није довољно отворио према приватном сектору.

"Фонд се само дјелимично отворио за специјалистичко-консултативне услуге, поједине прегледе који се не раде у здравственим установа дистрикта или кад се поквари неки апарат. Ми тек тада добијамо пацијента, и то преко Комисије која даје упутницу", рекао је Арсеновић.

Он појашњава да су пацијенти, без обзира што редовно плаћају допринос за здравство, принуђени да плате преглед у приватној ординацији.

"Да је примјена Закона заживјела, породични љекар би написао упутницу за одређеном врстом услуге и пацијент би бирао између приватне и јавне установе, наравно по уговореној цијени са Фондом", рекао је Арсеновић.

Он је подсјетио да је у ентитетима сасвим другачија ситуација будући да су тамо пред фондом изједначене јавне и приватне здравствене установе.

Говорећи о раду љекара из јавног сектора у приватним ординацијама, Арсеновић је рекао да и то треба ријешити законским прописима како би њихов рад био опорезован.