latinica  ћирилица
25/04/2016 |  12:05 | Аутор: СРНА

СЗО: Очекује се знатно ширење вируса током љета

Свјетска здравствена организација /СЗО/ упозорила је на могућности "знатног повећања" броја зика инфекција током наредних мјесеци и ширење вируса у новим дијеловима свијета.

Са почетком нове сезоне комараца у Европи "могућност локалног преношења вируса у комбинацији са вјероватноћом сексуалног преноса води ка знатном повећању броја особа са вирусом зика и пратећим компликацијама", рекла је помоћник генералног директора СЗО Мари Пол Киени на научној конференцији о вирусу одржаној у Паризу, преноси АФП.

"Са порастом сезонских температура у Европи, двије врсте комарца за које знамо да преносе вирус почеће да круже", сопштила је Киенијева и додала да "комарци не познају границе".

Око 600 стручњака за болести из 43 државе састало се у француској пријестоници да би разговарали о забрињавајућим, али недовољним подацима о вирусу зика који хара Латинском Америком и који пријети цијелом свету.

Упркос обимним истраживањима о вирусу зика се зна врло мало - колико дуго се може задржати у људском тијелу, степен опасности од сексуалног преноса, листа болести које вирус изазива, као и које врсте комараца га преносе.