latinica  ћирилица
25/04/2016 |  16:38 | Аутор: СРНА

Диносаруси мезозоика масовно бјежали из Европе

Тим британских научника успио је проучавањем фосила различитих породица диносауруса пронађеним у различитим земљама и користећи "мрежну теорију" да прикаже визуелно кретање диносауруса широм свијета током мезозоика, односно прије више стотина милиона година.
Диносаурус - Фото: илустрација
ДиносаурусФото: илустрација

Ово истраживање, које је објављено у "Часопису за биогеографију", потврђује да се миграција диносауруса широм свијета наставила и након подјеле суперконтинента Пангее на копнене масе раздвојене океаном.

Научници вјерују да су миграције диносауруса помогли привремени копнени мостови који су се појавили због промјена у нивоима мора, и тиме су привремено спојени претходно раздвојени континенти.

Још једно сазнање до којег су дошли научници указује да су прије више од 100 милиона година, у вријеме ране креде, породице диносауруса напуштале Европу, али у исто вријеме није било миграција нових породица у регион.

"Ово је чудан резултат који нема конкретно објашњење. Могло би да се ради о правом миграторном моделу или о сасвим некомплетној или спорадичној природи фосила диносауруса", рекао је вођа пројекта доктор Александар Данхил са Универзитета у Лидсу.

"Мрежна теорија" више се користи у компјутерској науци него у биолошким истраживањима и ова студија је први пројекат истраживања диносауруса у којем је ова метода примјењена.