latinica  ћирилица
26/04/2016 |  09:38 | Аутор: Агенције

Акне треба озбиљно схватити

Промјене на кожи као што су акне треба озбиљно да се схвате, јер је утврђено да могу довести до менталних проблема па чак и самоубистава.
Кожа (Фото: Thinkstock) -
Кожа (Фото: Thinkstock)

Друштво мора да предузме веће мјере у третирању акни као озбиљног стања коже, навеле су свјетске фондације за заштиту коже.

Стање које одликују "тачке" на тијелу и лицу могу да изазову смањење самопоуздања па чак и малтретирање кроз које особе с акнама пролазе.

Истраживачи британске фондације за кожу су открили да је скоро 20 одсто особа које пате од акни размишљало о самоубиству, а исти проценат је управо због тога и окончавао романтичне везе. Скоро 60 одсто људи је претрпило вербално злостављање због стања своје коже.

Због тога се сада спроводе кампање које би указале на чињеницу да акне треба третирати као и било које друго медицинско стање.

"Сваке године су забиљежени случајеви самоубистава људи који се на то одлучују због стреса изазваног стањем њихове коже, односно акнама које имају", рекао је Џејмс Партриџ, извршни директор хуманитарне организације "Мијењање лица" која помаже људима сафацијалном дисфигурацијом.

"Морамо да покажемо поштовање и помогнемо људима да изађу на крај с тим проблемом, а не да их омаловажавамо и жигошемо", рекао је Партриџ.

У његовој хуманитарној организацији раде људи који су обучени да савјетују особе које због проблема с кожом западају у депресије и друга психичка стања и да им помогну.

Партриџ је нагласио и важност постојања оваквих организација широм свијета које би помагале људима да изађу на крај с психосоматским утицајем акни.