latinica  ћирилица
27/04/2016 |  11:30 ⇒ 11:34 | Аутор: Агенције

Физичко кажњавање дјеце оставља посљедице на њихову психу

Дјеца коју родитељи физички кажњавају склонија су проблемима с менталним здрављем и асоцијалном понашању у одраслом добу, показало је ново истраживање.
Илустрација (фото:cdn.tf.rs) -
Илустрација (фото:cdn.tf.rs)

Когнитивне тешкоће и појачана агресија, као и друге нежељене посљедице забележене су у анализи резултата разних истраживања у посљедњих 50 година. Та студија објављена је у "Journal of Family Psychology" и спровели су је истраживачи Универзитета у Тексасу и Универзитета у Мичигену.

Они су користили термин "шљепкање" како би означили "ударање дјетета по задњици или екстремитетима отвореном шаком".

Открили су 13 негативних исхода који се повезују с таквим видом кажњавања, а међу њима и агресивност, асоцијално понашање, менталне проблеме, негативан однос према родитељима, ниже когнитивне способности и слабије самопоуздање у одраслом добу.

"Повремено шљепкање дјетета је врло распрострањен облик кажњавања, али га већ неко вријеме окружује дебата о његовој ефикасности и примјерености. Мета анализе представљене у овом раду показују да нема доказа да се такав вид кажњавања повезује са побољшањем понашања дјетета. Напротив, повезује се с повећаним ризиком од 13 негативних развојних исхода", стоји у раду.

Истраживање које је спровео УНИЦЕФ показало је да је 80 одсто дјеце у свијету подвргнуто неком облику ударања као дисциплинској методи.