latinica  ћирилица
27/04/2016 |  21:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Леонарду су за Мона Лизу позирали и мушкарац и жена

Италијански истражитељ уметничких дјела Силвано Винчети тврди да истраживања потврђују његову теорију да су Леонарду да Винчију за портрет Мона Лизе позирали и мушкарац и жена.
 - Фото: ТАНЈУГ
Фото: ТАНЈУГ

Иако се идентитет славне Мона Лизе не може потврдити, историчари вјерују да је ријеч о Лизи Герардини, жени фирентинског трговца свилом Франческа Ђоконда.

Винчети, који води Национални комитет за промоцију историјског и културног насљеђа Италије каже да је кључне доказе своје теорије открио техником инфрацрвеног свјетла: "У првом слоју слике може се видјети да се Мона Лиза не осмјехује и да није радосна, већ да је меланхолична и тужна."

Према његовим ријечима, мушки модел који је позирао Леонарду је његов помоћник Ђан Ђакомо Капроти, познатији као Салаи.

Користећи фотошоп, Винчети је поредио лице Мона Лизе са осталим Леонардовим дјелима за која се вјерује да је Салаи позирао, као што је "Свети Јован Криститељ".

- Поређењем тих слика са Мона Лизом, одређени детаљи се савршено преклапају, тако да закључујемо да су Леонарду позирала два модела, а он је касније само додавао детаље из своје маште - рекао је Италијан.

Винчети вјерује да је спој лика два модела исход Да Винчијеве фасцинације андрогeношћу, јер је ренесансни сликар и научник наводно вјеровао да је савршено биће комбинација мушкарца и жене, а своју теорију заснива на записима италијанског историчара умјетности и сликара из 16. вијека Ђорђа Вазарија.