latinica  ћирилица
03/05/2016 |  08:13 | Аутор: vecernjenovosti

Кикирики чува здравље

Конзумирањем само 30 грама ове намирнице недјељно могла би да се смањи смртност од кардиоваскуларних поремећаја за 23-28 одсто.
Кикирики - Фото: илустрација
КикирикиФото: илустрација

Добра вијест за љубитеље кикирикија: конзумирањем само 30 грама ове намирнице недјељно (уз иначе уравнотежен јеловник) могла би да се смањи смртност од кардиоваскуларних поремећаја за 23-28 одсто, а у случају других обољења за 17-21 одсто! До овог закључка дошли су амерички научници са Универзитета Вандербилт, након вишегодишњег проучавања начина исхране око 70.000 Американаца и 130.000 Кинеза.

Богат протеинима, витаминима, олиго-елементима, влакнима, минералима и незасићеним масним киселинама, кикирики је истовремено хранљив и љековит. Међу мноштвом корисних састојака, ова омиљена грицкалица свих генерација, обилује иначе дефицитарним гвожђем, цинком, магнезијумом, селеном, фосфором... И што је веома важно, не садржи холестерол.

Његови витамини Б групе дјелују умирујуће на нервни систем, због чега се посебно препоручује као антистрес храна. Остали састојци окрепљују организам, побољшавају меморију и пажњу, побољшавају слух, смирују дуготрајан суви кашаљ. Витамин Е стимулише функцију полних жлијезда и позитивно утиче на потенцију.

Истраживачи са шведског универзитета у Линкопингу открили су да аминокиселина агринин, које у кикирикију има у изобиљу, дјелује на узрочника туберкулозе, помажући бржем оздрављењу обољелих. До овог закључка су дошли послије лијечења 120 обољелих којима су свакодневно давали по 30 грама кикирикија. Агринин има кључну улогу у стварању азотног оксида који штити организам од узрочника туберкулозе.

Умјерено конзумирање несољеног кикирикија регулише ниво глукозе у крви дијабетичара (тип 2), триглицерида и холестерола.