latinica  ћирилица
03/05/2016 |  11:21 ⇒ 12:13 | Аутор: СРНА

"У Добровољачкој се десио кукавички и злочиначки напад"

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, који је на челу Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, изјавио је да је напад на колону ЈНА у Добровољачкој улици 1992. године био кукавички и злочиначки напад на тада једину легитимну војску у бившој Југославији.
Обиљежавање страдање војника ЈНА у Добровољачкој (Foto: Screenshot/N1) -
Обиљежавање страдање војника ЈНА у Добровољачкој (Foto: Screenshot/N1)

У изјави новинарима уочи поласка у Сарајево на помен убијеним војницима, он је подсјетио да је распадом бивше Југославије у БиХ настао проблем, јер је бошњачко и хрватско руководство организовало референдум мимо воље српског народа, што је наговијестило рат.

Савановић подсјећа да је 26. априла 1992. године у Скопљу био договорен споразум о мирном повлачењу ЈНА из Сарајева и да је то требало испоштовати, али да су 2. и 3. маја, приликом повлачења колоне ЈНА, нелегитимне и нелегалне снаге БиХ, паравојне формације, као што су биле Зелене беретке, припадници Територијалне одбране, Патриотска лига и други, мучки из засједе напали и убили 42 припадника ЈНА, 71 ранили и 207 заробили.

"Ми данас обиљежавамо тај датум и одајемо поштовање и помен свима који су погинули", додао је министар.

Савановић је подсјетио да је претходних година од власти Кантона Сарајево тражено да се подигне спомен-плоча погинулим и убијеним Србима, али да одобрење никада није дато.

"Вјероватно ћемо наредних година на српској територији обиљежавати страдања свих сарајевских Срба", најавио је он.

Савановић је оцијенио да чињеница да и 24 године након рата три аутобуса из Републике Српске обезбјеђују јаке полицијске снаге у Федерацији БиХ говори о "удаљености и неразумијевању једни других".

"Потребно је да се уложи много снаге и енергије да би се приближили једни другима, али је потребно коначно схватити да је Република Српска ентитет који је међународно верификован и признат и да територијално чини пола БиХ", нагласио је он.

Савановић каже да ће Република Српска, уколико федералне и кантоналне власти не дозволе подизање спомен-плоче у Сарајеву, увести исте мјере и на својој територији.

Потпредсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић рекао је да ни након 24 године од мучког убиства припадника ЈНА у сарајевској Добровољачкој улици још нема правде за жртве, нити казне за кривце, јер бошњачке власти нису прошле катарзу и нису спремне за суочавање ни са садашњошћу, ни са прошлошћу.

"Ми у Републици Српској немамо проблем да се било гдје поклонимо жртвама, али очигледно да у Сарајеву постоји та матрица из деведесетих година", рекао је Стевандић. Он је пред полазак у Сарајево рекао да су у Добровољачкој улици подмукло сачекани и побијени из засједе невини људи, који нису имали бојеву муницију, нити су имали везе са ратом и никога нису напали.

 

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да напад на припаднике ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву био један у низу подлих напада и да нападачима не може служити на част, с обзиром да је постојао договор о мирном повлачењу војске.

"Ни данас не видим никакву логику ни војничку, ни политичку шта је то некога руководило да нападне колону војске која је била у повлачењу, која је одлазила са територије и није угрожавала никога", рекао је генерал Савчић.

Он каже да је у Добровољачкој извршен напад на превару, један у низу таквих напада и да зато неко треба да сноси одговорност.  Истичући да има много отворених питања у вези са протеклим ратом, Савчић је оцијенио да инсистирање на само једној истини води ка трајном непријатељству, што никоме на овим просторима не одговора.

Сматра непримјереним агнажовање великог броја припадника полиције која је обезбјеђивала помен и сјећање на убијене сународнике.  Савчић каже да је 2. мај у Сарајеву обиљежен као "дан одбране Сарајева" и питао "од чега и од кога се град бранио"?

 

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да се данас одаје почаст страдалима у Добровољачкој улици и упућује снажна порука правосудним институцијама на нивоу БиХ да одговорни за овај злочин морају бити процесуирани.

"Хашки трибунал је својевремено увео удружени злочиначки подухват. Поставља се питање да ли се он десио и у Добровољачкој улици? По начину тумачења Хашког трибунала ово је класични примјер удруженог злочиначког подухвата - имамо план, наредбодавце, лица која су командовала злочином и координисала злочин, извршиоце злочина и жртве", додао је Којић.

Међутим, констатовао је он, ова правна категорија резервисана је само за Србе.

"Жалосно је што је Тужилаштво БиХ и страни тужилац Џуд Романо обуставио истрагу у овом предмету који већ четврту годину није ријешен по приговору које је уложило Министарство унутрашњих послова и породице жртава", нагласио је Којић.