latinica  ћирилица
03/05/2016 |  12:44 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Обиљежен Дан ослобођења Новог Града

Полагањем вијенаца на Спомен-обиљежје "Мајка партизанска" и историјским часом данас је у Новом Граду обиљежен Дан ослобођења ове општине у Другом свјетском рату 1. маја 1945. године.
Нови Град-Дан ослобођења - Фото: СРНА
Нови Град-Дан ослобођењаФото: СРНА

Предсједник општинског одбора СУБНОР-а Драго Тодић рекао је да је 1. мај 1945. године један од најзначајних датума за ову општину кад је ослобођена након фашистичке окупације која је трајала четири године, од почетка до краја Другог свјетског рата.

- Нови Град је посљедња општина у тадашњој Босанској Крајини која је ослобођена од окупатора јер је била добро утврђена и брањена да би била одступница јединицама њемачке војске према Загребу - рекао је Тодић.

На историјске чињенице данас је ученике новоградских школа подсјетила професор историје и географије Мирјана Комадара.

Она је навела да је подјелом на почетку Другог свјетског рата БиХ била у саставу фашистичке творевине Независне Државе Хрватске чиме је почело вријеме прогона и покоља.

- Нови Град је остао окупациона зона током Другог свјетског рата и на овом подручју било је стационирано око 8.000 непријатељских војника, сам град је био утврђен бункерима што је отежавало напад партизанских јединица - рекла је она.

Акција ослобађања почела је 30. априла у 17.00 часова. Први пут је ослобађање Новог Града обиљежено пет дана касније, 6. маја 1945. године.

Према подацима општинског СУБНОР-а, у Другом свјетском рату страдало је седам хиљада становника ове општине - око двије хиљаде партизана и пет хиљада цивила, односно око 17 одсто од броја становника у то вријеме.