latinica  ћирилица
04/05/2016 |  08:22 | Аутор: vecernjenovosti

Ноћни рад опасан за жене

Истраживање са Харварда упозорило је да жене које су пет година радиле ноћне смјене имају 11 одсто већи ризик од преране смрти.
Рад - Фото: илустрација
РадФото: илустрација

Промјена временских зона приликом интерконтиненталних путовања и ноћни рад више погађају жене него мушкарце, показује истраживање Универзитета у Сарију.

У експерименту је учествовало 16 мушкараца и 18 жена који су провели 28 сати без природног циклуса свјетла и таме. На свака три сата, испитаници су рјешавали тест пажње, меморије и моторних функција, оцјењивали су своје расположење и осјећање умора. Припадници оба пола су рекли да осјећају промјене, али тестови научника прецизно су утврдили да су жене показале далеко лошије когнитивне способности у раним јутарњима часовима, што коинцидира са ноћним радом.

Раније студије показале су здравствени ризик за људе који раде у ноћним смјенама. Па тако, Свјетска здравствена организација је 2007. класификовала ноћни рад као потенцијално канцероген. Истраживање са Харварда упозорило је да жене које су пет година радиле ноћне смјене имају 11 одсто већи ризик од преране смрти. А даме које су 15 и више година радиле у ротирајућим ноћним смјенама имале су 25 одсто већи ризик од умирања од рака плућа.