latinica  ћирилица
04/05/2016 |  13:27 ⇒ 05/05/2016 | 09:27 | Аутор: РТРС

Документарни филм РТРС-а о Јадранки Стојаковић на Белдоксу

Легендарна кантауторка и поп пјевачица, звијезда СФРЈ Јадранка Стојаковић, преминула је у 66. години у Бањалуци, у старачком дому "Каритас", гдје је провела посљедње дане. Тих дана сјећала се своје каријере, као и добрих и лоших ствари које су је задесиле у животу, а документариста Бранко Лазић, иначе уредник документарног програма Радио телевизије Републике Српске, пратио ју је и на том путовању кроз њену звјездану прошлост биљежио неке неиспричане тренутке у њеном животу, причајући уједно и причу о Југославији и сцени које више нема.
Плакат за филм "Јадранка" - Фото: РТРС
Плакат за филм "Јадранка"Фото: РТРС

Тако је настао филм "Јадранка", дугометражни документарац који ће бити приказан на 9. Белдоксу у оквиру српског такмичарског програма.

Сада, међутим, њена животна прича посматраће се другачијим очима. Утолико ће филм бити још интригантнији овдашњој публици.

Јадранка Стојаковић остаће упамћена као апатрид, "вољена пјесникиња несрећно заљубљених", како и каже у филму. Након каријере у екс Југославији, гдје је радила и као пјевачица и као сликарка, наставља живот у Јапану, све до пада на бини 2009. године, који ју је приморао да одустане од концерата и јавних наступа.

Филм међутим, доноси оне мање познате детаље из њеног живота који је чине још интригантнијом - мање је познато да је вољела жестоку гитару, експерименталну и амбијенталну музику, Џексона Полока и да је сањала на јапанском језику. Филм Бранка Лазића је, тако, збирка фрагмента из њеног живота, испричаних у болесничкој постељи током минуле три године борбе са неизлијечивом болешћу.

Филм ће свјетску премијеру на 9. Белдоксу доживјети у петак 13. маја, у 19 сати у Дворани културног центра Београд, када ће редитељ Бранко Лазић говорити више о искуству рада на овом филму.