latinica  ћирилица
07/05/2016 |  09:59 | Аутор: ТАНЈУГ

"Соларна дјеца": Медицински феномени из Пакистана

Два брата из Пакистана прелазе у вегетативно стање по заласку сунца док су у току дана апсолутно здрави, преноси АП. Браћа стара 9 и 13 година, познати као "соларна дјеца" преко дана су апсолутно просјечна, здрава дјеца.
Два брата из Пакистана - Фото: АП
Два брата из ПакистанаФото: АП

По заласку сунца, браћа прелазе у вегетативно стање у ком нису способни да се крећу, говоре или једу, изјавио је професор медицине на Пакистанском институту за медицинске науке Јавед Акрам.

Професор Акрам каже да је овај случај збунио пакистанске љекаре, као и стране стручњаке који су се укључили у испитивање ове дјеце.

"Узели смо овај случај као велики изазов. Наши љекари покушавају да пронађу узрок због којег су дјечаци активни током дана, док ноћу не могу ни да отворе очи, нити да проговоре или једу до свитања", изјавио је професор новинару АП-а. Дјечаци су подвргнути испитивањима у Исламабаду, узорци њихове крви, као и узорци земљишта и ваздуха из њихове средине послати су стручњацима из иностранства. Мохамед Хашим, отац ове необичне браће, долази из провинције Балучистан. Отац и мајка дјечака су блиски рођаци који, осим "соларне браће", имају два здрава дјетета, а двоје дјеце им је умрло у раном дјетињству.

"Моји синови добијају енергију од Сунца", једноставно тумачи отац "соларне дјеце". Љекари су већ одбацили могућност утицаја Сунчеве енергије, јер дјечаци могу да се крећу и функционишу и у мрачној соби током дана или по кишном времену.