X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
08/05/2016 |  18:52 | Извор: sputniknews.com

Зашто жмуримо док се љубимо?

Група психолога са британског Универзитета Ројал Холовеј, објаснила је да људи не затварају очи током пољупца зато што је лице партнера превише близу и не дозвољава да се поглед фокусира на нешто. Како се испоставило, у питању је нешто друго.
Пољупци (Фото: Thinkstock) -
Пољупци (Фото: Thinkstock)

Наиме, људски мозак није у стању да истовремено обради визуелну информације и тактилне сензације пољупца.

Како је показала студија коју су спровели британски научници, човјек не може да се у потпуности истовремено усредсреди и на визуелне и и на тактилне надражаје, што се не односи само на пољупце, већ и на многе друге животне ситуације. На примјер, мања је вјероватноћа да човјек обрати пажњу на вибрацију телефона у џепу, ако тог тренутка нешто пажљиво прати. Научници су такође скренули пажњу на то да, настојећи да се фокусира на тактилне сензације, човјек инстинктивно добија жељу да затвори очи, пише британски Телеграф.

Током експеримента стручњаци нису предлагали учесницима да се љубе. Умјесто тога, они су дали им задатак да пронађу одређена слова у тексту. Истовремено су волонтери морали да прате да ли осјећају вибрације на десној или лијевој руци. Испоставило се да што је био тежи задатак за проналажење слова, то је мања била вјероватноћа да човјек обрати пажњу на вибрације.

Један од аутора студије, Сандра Морфи, наглашава да је раније било познато да човјек чија је пажња усмјерена на неки задатак који укључује вид, постаје мање пријемчив за друге надражаје који укључују додир и слух.

Стручњаци сматрају да ово откриће није првенствено важно за људе који се љубе већ за возаче и пилоте којима ће ово омогућити да избјегну низ опасности.

Истраживање је објављено у научном часопису "Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance".