latinica  ћирилица
08/05/2016 |  19:08 ⇒ 19:11 | Аутор: Вечерње новости

Рођени у јесен и зиму чешће пате од алергија

Енглески научници тврде да годишње доба у којем смо дошли на свијет утиче на настанак појединих болести. За разлику од ДНК, који наслијеђујемо од родитеља, епигенетски маркери се мијењају у зависности од окружења...
Илустрација
(Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Ако сте рођени у јесен или зиму у већем сте ризику да патите од алергија него они који су се родили у прољећним или љетњим мјесецима. За то што кијате и шмрцате због полена или прашине крива је епигенетика, тврде научници са Универзитета у Саутемптону. Њихово сазнање базира се на теорији да једна група фактора (епигенетских) утиче на то да одређени гени могу да имају експресију у зависности од окружења у којем се тај ДНК налази.

Истраживачи др Габријела Локет и Џон Холоувеј објашњавају да на настанак алергије значајан утицај има, на примјер, недостатак сунца у зимском периоду, када је беба рођена, што доприноси смањеном нивоу витамина Д. Затим, и од тога када је новорођенче имало прву респираторну инфекцију, што је опет најчешће зими. Утицај има и исхрана мајке у трудноћи, која је сиромашнија витаминима и минералима током јесењих и зимских дана.

Али, без обзира на то колико ови фактори утичу на настанак алергије, до сада нико није открио како ово рано окружење у вријеме када је беба рођена, може да утиче на то да се код те особе тек за неколико година, или чак деценија развија болест.

Нова студија проучавала је да ли епигенетски маркери у нечијем ДНК могу да буду мехенизам који "стоји" иза ове повезаности окружења приликом рођења и настанка алергије.

Наравно, геном се не мијења у зависности од сезоне, али одређени епигенетски маркери који се налазе у оквиру ДНК утичу на генску експресију - процес у коме се специфични гени активирају да производе одређени протеин. Ово може да изазове реакцију имуног система и самим тим и осјетљивост на одређене болести.