latinica  ћирилица
10/05/2016 |  18:24 ⇒ 18:46 | Аутор: Вечерње новости

Све смо осјетљивији на болести

Због брзог темпа живота смањена је способност организма да се брани од вируса и бактерија. Људи са ослабљеним одбрамбеним системом разболијевају се од четири до шест пута годишње.
Имунитет - Фото: flickr.com
ИмунитетФото: flickr.com

Да би смо се изборили са вирусима и другим нападачима из околине, понекад није довољан постојећи имунитет. Јер, он може да буде ослабљен недостатком сна, стресом, пушењем, а да то и не осјећамо док се не разболимо. У нормалним условима, имуни систем је довољно јак да се избори са изазивачима болести, и тада је довољно јести редовно, спавати довољно и не трошити се превише. Ако се хранимо уравнотежено, свјежим воћем и поврћем, посним месом, млијеком и житарицама, суплементи нам нису потребни. Али у данашње вријеме имуни систем је, упозоравају стручњаци, пред изазовима више него икад.

Нездрава храна и стрес утичу на смањење отпорности организма па постајемо све осјетљивији на болести. Они са ослабљеним имунитетом разболијевају се од четири до шест пута годишње! Због тога стручњаци тврде да имунитет треба јачати све вријеме, и градити одбрамбене бедеме. Најбољи су природни имуномодулатори.

Истраживања о јачању имунитета једна су од преокупација стручњака. Тако се дошло и до сазнања о улози бета-глукана, који су научници открили још 1968. године.

"Једно такво истраживање рађено је и у Србији, а показало је да се број респираторних инфекција током године са шест смањио на три код оних који су користили бета-глукане за јачање имунитета", каже професор др Јовица Миловановић, специјалиста ОРЛ у Клиници за ОРЛ Клиничког центра Србије.

Управо се стручњаци за ухо, грло и нос сусрећу у ординацији са респираторним инфекцијама, па су се и они бавили начинима како ојачати имунитет.

"Дејство бета-глукана на општи имунитет је доказано", каже Миловановић. Бета-глукани су имуномодулатори природног поријекла и генеришу се из ћелијског зида квасца или ћелијског зида бактерија, па се њима смањује број акутних респираторних инфекција током године.

О бета-глуканима, и уопште о имунитету, у Београду ће, 18. маја, на скупу који организује Српско апотекарско друштво, говорити Пол Клејтон, професор фармакологије на Универзитету у Единбургу и предавач на постдипломским студијама Оксфорд универзитета.