latinica  ћирилица
12/05/2016 |  18:45 | Аутор: СРНА

Македонија: Потврђена изборна листа коалиције коју предводи ВМРО-ДПМНЕ

Државна изборна комисија Македоније потврдила је данас изборну листу коалиције "За бољу Македонију", коју предводи владајући ВМРО-ДПМНЕ, за учешће на пријевременим парламентарним изборима 5. јуна.
ВМРО-ДПМНЕ - Фото: РТРС
ВМРО-ДПМНЕФото: РТРС

Листе за учешће на изборима поднијеле су и Социјалдемократска партија Македоније и Народни покрет за Македонију, али оне нису прихваћене због неправилности.

Државна изборна комисија дала је овим странкама рок од 48 часова да исправе изборне неправилности.

ВМРО-ДПМНЕ предала је листу са 123 кандидата, од који су 49 жене.

На листи се налази лидер странке и бивши премијер Никола Груевски, предсједник Собрања Трајко Вељановски и бивши министар пољопривреде Љупчо Димовски, који су обухваћени одлуком о аболицији предсједника Македоније Ђорђа Иванова.

На листи ВМРО-ДПМНЕ не налазе се бивши министри унутрашњих послова и саобраћаја и веза, Гордана Јанкуловска и Миле Јанакиевски, као ни актуелни премијер и извршни секретар владајуће странке Емил Димитријев.

Данашњој сједници Државне изборне комисије нису присуствовали чланови опозиционог СДСМ-а и највеће албанске странке - Демократске уније за интеграцију.

На предстојећим изборима, уколико буду одржани, неће учествовати три од четири странке потписнице договора из Пржина о изласку из политичке кризе - СДСМ, Демократска унија за интеграцију и опозициона Демократска партија Албанаца.