latinica  ћирилица
13/05/2016 |  11:01 ⇒ 11:01 | Аутор: Net.hr

У развијеним земљама знатно смањен број побачаја

Око 56 милиона побачаја обави се годишње у свијету а бројка се знатно смањила посљедњих година у развијених земљама, док је остала на отприлике истом нивоу у земљама у развоју, наводи се у новој студији.

Снижавање броја побачаја у развијеним земљама може се прије свега приписати смањивању броја у земљама источне Европе, каже се у студији која је објављена у британском медицинском часопису "The Lancet".

Између 1990. и 2014. стопа намјерних прекида трудноће у развијеним земљама смањила се са 46 на 27 на 1000 жена у фертилној доби (15 до 44) захваљујући лакшем приступу контрацепцијским средствима.

Највеће смањене забиљежено је у источној Европи, број се смањио с 88 на 42. У средишњој Европи број абортуса смањио се с 39 на 26 на хиљаду жена, у сјеверној Европи с 22 на 18 а у сјеверној Америци с 25 на 17 током истог периода.

У земљама у развоју гдје контрацепцијска средства нису тако доступна, стопа абортуса остала је на отприлике истом нивоу као и у ранијем периоду.

Гилда Сеџ с Института Гутмахер у Њујорку која је координирала студију рекла је да се више од "80 одсто нежељених трудноћа догоди код жена које немају приступмодерним методама контрацепције, а добар дио тих трудноћа заврши абортусом".

Стручњаци кажу да је између 2010. и 2014. највиша стопа побачаја забиљежена у Латинској Америци гдје се 32 посто трудноћа завршило намјерним прекидом. У том подручју више земаља има врло рестриктивне законе о побачају.

Као што показује случај тих земаља, закони не смањују број намјерних прекида трудноће већ наводе жене да одлазе код нестручних особе на опасне захвате.

"Побачаји се неће спријечити тако што ће се жене казнено гонити. То ће их само окренути према илегалним службама или методама", каже Диана Грин Фостер са Универyитета у Калифорнији.