latinica  ћирилица
16/05/2016 |  11:08 | Аутор: Агенције

Прави Форест Гамп – може да трчи маратон сваки дан

Дин Карнарез пати од ријетког генетског поремећаја због којег његово тијело убрзано избацује млијечну киселину, која је главни узрок умора и грчева у мишићима. Да не мора да стане да би спавао и јео, Дин би, буквално, могао да трчи заувијек.
Дин Карнарез (Фото: rsvlts.com) -
Дин Карнарез (Фото: rsvlts.com)

Колико је његово стање фасцинантно најбоље говоре подаци. Истрчао је маратон на Антарктику на минус 13 Целзијуса. За педесет дана истрчао је 50 маратона, по један у свакој америчкој држави. Непрекидно је претрчао 560 километара за 80 сати и 44 минуте!

Код људи је уобичајено да тијело претвара глукозу у енергију, а као нуспроизвод читавог процеса ствара се млијечна киселина. Послије неког времена, она се накупља у мишићима, што узрокује грчеве и умор.

Међутим, Карнарез нема тих проблема. Његово тијело се изузетно брзо рјешава млијечне киселине па она никада ни не успије да се нагомила у његовим мишићима. Може да трчи непрестано без болова.

"Код одређеног оптерећења осјећам да могу још дуго да трчим. Колико год да се терам на већа оптерећења, у мојим мишићима млијечна киселина никада не достигне ниво због којег би морао да станем. То је одлична ствар ако планирате да трчите дуго", рекао је Карнарез за Гардијан.

Објашњава да му је једини проблем током тродневне трке био недостатак сна. Каже да је чак доживио стање током ког трчи и спава. Упркос томе што је у школи увидио да може да трчи дуже од других није се озбиљно посветио трчању све до своје 30. године, пише Дејли мејл.

За одржавање форме веома пази на исхрану и начин живота. Има супругу и двоје дјеце.

Као Форест Гамп...