latinica  ћирилица
17/05/2016 |  14:19 | Аутор: Агенције

Чак 45 одсто срчаних удара нема никакве симптоме

Научници су открили да је од свих срчаних удара који су се догодили у САД чак 45 одсто било потпуно непримјетно, односно, да су људи имали инфаркт, а да то нису ни знали.
Илустрација - Фото: РТРС
ИлустрацијаФото: РТРС

Иако такви срчани удари немају класичне симптоме, попут бола у грудима и руци, они причињавају подједнаку штету срчаном мишићу, као и сваки други облик инфаркта.

"Исход тихог срчаног удара је подједнако лош за срце", каже др Елсајед Солиман из Баптистичког медицинског центра Вејк Форест, који је предводио студију.

"Пошто пацијенти не знају да су имали срчани удар, они не примају лијекове и не чине ништа да спријече да се инфаркт понови".

Солиманов тим пратио је медицинске картоне 9.500 средовечних мушкараца и жена који су учествовали у студији ризика од срчаног удара. Послије девет година, 317 испитаника имало је "тихи" срчани удар, а 386 инфаркт који нису одмах примјетили.

То значи да се срчани удар непримјетно догодио у 45 одсто свих случајева, стоји у студији коју је Солиман са колегама објавио у "American Heart Association journal Circulation".

Инфаркт који се непримјетно догоди касније може бити детектован на ЕКГ прегледу током рутинске контроле. Срчани удар, иначе, ремети електричну активност срца.

"Људи који имају такозвани тихи срчани удар примјете тек суптилне симптоме, због којих мисле да су појели нешто тешко, или да су истегли неки мишић“, каже др Дебра Екери, кардиолог Клинике за кардиологију у Остину.

"Неки пате од интензивне и дуготрајне исцрпљености, која је потпуно необјашњива. То су атипични симптоми срчаног удара, али су управо због тога тако опасни".

Тихи срчани удар, као и "бичан", захтјева интензивно лијечење, јер особе које су их претрпјеле у односу на остатак популације имају готово три пута већу шансу да умру од сљедећег инфаркта и 34 одсто већу вјероватноћу да умру од било ког другог узрока.

Терапија подразумијева снижавање холестрола, крвног притиска, пружање подршке пушачима да оставе цигарете, гојазнима да смршају и да почну да воде физички активан живот.