latinica  ћирилица
20/05/2016 |  12:59 ⇒ 12:59 | Аутор: Б92

Компанија најмлађе свјетске милијардерке признала велику превару

Компанија најмлађе милијардерке у свијету - Теранос практично је признала да су процјењени на девет милијарди долара због технологије коју немају.

Амерички медицински стартап Теранос, који је требало да унесе револуцију у индустрију крвних анализа, објавио је да поништава све налазе направљене на њиховом уређају Едисон у 2014. и 2015. години.

Како пише Волстрит журнал, Теранос је обавјестио федералне органе задужене за истрагу њиховог пословања да су љекарима и клиникама послали на десетине хиљада коригованих налаза и обрисали податке које је Едисон прикупио за двије године рада.

Другим ријечима, практично су признали да је технологија за чији је развој компанија добила 700 милиона долара испала потпуна превара.

Теранос је љекарима почео слати исправљене налазе прије неколико недјеља. Један од љекара из Феникса је за ВСЈ рекао да је од Тераноса примио више од двадесетак исправки. Међу њима је био и налаз пацијента којег је због погрешних резултата крвне слике љекар послао на хитну. Према исправљеним налазима, све тестиране вриједности тог пацијента биле су у нормалним границама.

Слање исправљених налаза тек је очајнички покушај Тераноса да се спаси од санкција регулатнорних тијела. Истражитељи су већ још у марту упозорили да због пропуста у пословању, оснивачица и извршној директорки Елизабет Холмс пријети одузимање лиценце и двогодишња забрана рада у индустрији. У међувремену, оперативни директор и друга особа Тераноса Суни Балвани је напустио компанију.

У току је и криминалистичка истрага коју је покренула америчка комисија за врједносне папире и берзе због сумње да је Теранос довео у заблуду инвеститоре и регулаторна тијела у погледу перформанси њиховог Едисона и технологије коју посједује.

Волстрит је први медиј који је почео да поставља питања о тачности налаза. Према њиховим изворима, Теранос је већ 2013. године почео да добија притужбе љекара и медицинских сестара због нетачних резултата крвних анализа. Уз то, њихов извор тврди да је Тераносову лабораторију у Аризони користио стандардну лабораторијску опрему за анализу крви, која је, уз све то, још била и погрешно подешена.

Теранос је признао регулаторним тијелима да су Едисон користили за спровођење 12 налаза од укупно више од 200 колико су нудили клијентима те да су средином прошле године потпуно престали да користе уређај. Укратко, компанија је свега шест одсто тестова радила сама, од који је већина давала погрешне резултате, а преосталих 94 посто је аутсорсирано другим фирмама.

Да ствар буде гора, према подацима компаније, у годину дана направљено је око 890.000 налаза, па су велике шансе да је већина њих чији је тестове радио Теранос добила погрешне налазе, и посљедично, неадекватну здравствену заштиту.

Теранос је као стартап суперзвијезда Силицијумске долине 2014. године достигао валуацију од девет милијарди долара, а све због Едисона, револуционарног уређаја којем за обављање крвних анализа треба само неколико капи крви из прста. Технологија је требало да замијени класично вађење крви, уз драматично смањење трошкова и времена за спровођење претрага.

Многи стручњаци биохемије од самог представљања Тераносовог концепта били прилично сумњичави.

Од свих анализа које су нудили, Теранос је имао одобрење америчке организације за храну и лијекове за само једну - претрагу за инфекцију херпес, али и у том случају анализа није показивала концентрацију него искључиво присуство антитијела.

Потенцијал револуције коју је обећавао Теранос очигледно је заслијепила многе инвеститоре и медије. Нико се није питао зашто, на примјер, у управном одбору умјесто бизнисмена и политичара попут Џорџа Шулца и дипломате Хенрија Кисинџера, не сједе љекари и медицински стручњаци, те зашто се нико од инвеститора није сјетио да направи дубинско снимање компаније које би открила нелогичности у њеном пословању.