latinica  ћирилица
22/05/2016 |  13:01 ⇒ 13:25 | Аутор: БЕТА

Докторка Басара: Чување матичних челија је бацање новца

Докторка Надежда Басара, директорка Интерне клинике "Малтешки витезови" у Фленсбургу, у Њемачкој, тврди да није потребно чувати матичне ћелије из пупчане врпце ради трансплатације у случају тешке болести.
Надежда Басара - Фото: B92
Надежда БасараФото: B92

Чување матичних ћелија из пупчане врпце беба непотребно је бацање новца", рекла је Басара у интервјуу подгоричком листу "Побједа" и наводи да у свијету постоји више од 20 милиона потенцијалних донора, па је могућност да се пронађе подударан донор за 20.000 трансплатација годишње већа од 90 одсто.

Према ријечима Басаре, поријеком из Црне Горе, познате по веома успјешном лијечењу леукемијских и других тешких болести, свака земља при заводу за трансфузију крви треба да има банку потенцијалних донора матичних ћелија, које се добијају типизацијом одраслих особа од 18 до 50 година, а која би била укључена у свјетску банку података.

Докторка Басара, такође, тврди да се "на Балкану" много гријеши у дијагностификовању тешких болести. По њеним ријечима, не испитују се сви фактори, важни за примјену одређених терапија.

Она је навела да је у 2015. години на својој клиници имала 10 тешких болесника из Црне Горе, упућених преко Фонда здравства, и да је код свих успјешно обављена трансплатација матичних ћелија.

Докторка Басара, такође, упозорава да уље канабиса "није никакав лијек, нити терапија у лијечењу малигних болести". "Канабис је само дрога која краткотрајно ублажава и мучнину", рекла је Басара.