latinica  ћирилица
23/05/2016 |  13:45 ⇒ 14:15 | Аутор: СРНА

Бањалука: Отворен Центар за заштиту менталног здравља

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић и директор за сарадњу Амбасаде Швајцарске у БиХ Јозеф Гинтер отворили су у Бањалуци обновљени радни простор Центра за заштиту менталног здравља "Долац" и Удружења "Заједно", у шта је уложено више од 180.000 КМ.
Отворен реновирани простор Центар за заштиту менталног здравља - Фото: СРНА
Отворен реновирани простор Центар за заштиту менталног здрављаФото: СРНА

Богданић је изразио захвалност швајцарској Влади за сав допринос који је у протеклом периоду дала на унапређењу центара за заштиту менталног здравља.

"Стављање у фокус бриге о пацијентима који имају потешкоћа са менталним здрављем олакшава њихово укључивање у друштво, да не буду скривени и да се о овом проблему јавно говори", рекао је Богданић новинарима.

Гинтер је навео да је за реконструкцију и опремање Центра за ментално здравље утрошено 116.000 КМ, те за обнављање просторија удружења "Заједно" око 70.000 КМ.

"Овај износ само је дио од 15 милиона КМ, колико је уложено у Пројекат менталног здравља у Бих, у оквиру којег се налази више од 70 центара за ментално здравље широм БиХ", навео је Гинтер.

Према његовим ријечима, циљ ових реформи је унапређење и развој квалитетних и економичних услуга заштите менталног здравља, које пацијента стављају у фокус и које оснажују пацијента да преузме одговорност за свој опоравак.

Центар за ментално здравље "Долац" представља организациону јединицу Дома здравља Бањалука.

Директор Дома здравља Гордана Тешановић каже да су овом центру много штете нанијеле поплаве 2014. године, те подсјетила да су услови за рад били лоши и прије ових временских непогода.

"Уношењем нове медицинске и немедицинске опреме створени су одлични услови за рад установе која је прошле године пружила више од 80.000 услуга из домена за заштиту менталног здравља за 18.500 корисника", навела је Тешановић.

Према њеним ријечима, реконструкција Центра представља бенефит како за запослене, тако и за све кориснике његових услуга.

Координатор Дневног центра "Заједно" Ружица Атанасковић рекла је да је то једини дневни центар у БиХ гдје се рехабилитују и едукују душевно обољела лица, те навела да је ова реконструкција скреће пажњу на ментално зравље и његову важност за све људе.

"Увезани смо са Центром за менатално здравље, са којим одлично сарађујемо, јер су они задужени за мединцински дио, а ми дио за рехабилитацију", појаснила је Атанасковић.

Она је дадала да у центар најчешће долазе старије особе, јер стигма, односно предрасуда, спречава млађе особе да се јаве за помоћ.

Реконструкција Центра за ментално здравље "Долац" и Дневног центра "Заједно" дио је пројекта менталног здравља у БиХ, који подржава Влада Швајцарске, а спроводи Асоцијација "Икс ипсилон" у партнерству са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске и федералним министарством здравства.