latinica  ћирилица
23/05/2016 |  16:22 ⇒ 16:34 | Аутор: ТАНЈУГ

И дрвеће спава

Идеја да храст или смрека ноћу "одлазе на спавање" дјелује чудно, али научници су први пут успјели да сниме физичке промјене на дрвећу које, на неки начин, одговара процесу спавања код људи и животиња.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Како је објављено на сајту Техничког универзитета у Бечу аустријски, фински и мађарски научници, користећи ласерске скенере, анализирали су промјене у положају грана и лишћа двије брезе, у Аустрији и Финској.

- Наши резултати показали су да се дрво спусти током ноћи, што се може видјети у промјени положаја грана и лишћа - рекао је Еу Путонен, са финског Института за геопросторна истраживања. Он је додао да промјене нису превелике, свега десет центиметара за дрво високо око пет метара, али да су систематичне и инструменти могу да их забиљеже.

За мјерење ласерима научници су се одлучули зато да класичним фотографисањем не би освјетљавали стабла и на тај начин им реметили ноћно мировање. Како на понашање дрвећа не би утицале ни временске прилике или локација, експеримент је изведен два пута, на различитим стаблима.

Оба теста изведена су у периоду равнодневнице, у мирним условима, без вјетра или влаге и показали су да се лишће и грање временом спусте, при чему у најнижу позицију дођу неколико сати прије зоре. Ујутру, како се наводи, дрвеће се за свега неколико сати врати у свој почетни положај, али, како истичу истраживачу, још није познато да ли је то враћање због сунца, или због унутрашњег ритма дрвећа.

Научници сматрају да није далеко нереално да дрвеће "одмара" своје гране током ноћи јер њихово подизање стаблу користи тако што су му листови тада у бољој позицији за хватање сунчевог свјетла, док током ноћи нема свјетла и било би расипање енергије да се налазе у подигнутом положају.

Како научник мађарског Центра за еколошка истраживања Андраш Жлински објашњава спуштања грана вјероватно је узроковано падом притиска воде унутар ћелија дрвета, односно тургоровог притиска.

- Покрети код биљака веома су блиско повезани са нивоом воде унутар појединачних ћелија, на шта утиче доступност свјетла кроз процес фотосинтезе - рекао је Жлински.

Према ријечима Норберта Фајфера за Техничког универзитета у Бечу ласерско скенирање омогућиће научницима да боље разумију обрасце понашања дрвећа док "спава", али и да сљедећи пут мјерење обаве на већој површини са више стабала, а не само на по једном.

Развијање техника истраживања да ли дрвеће спава, како објашњава Путонен, може да користи у будућности за анализу колико дрвеће користи течности током дана и ноћи.

- То ће нам омогућити боље разумијевање дневне употребе воде код дрвећа и њиховог утицаја на локалну или регионалну климу - рекао је Путонен.