latinica  ћирилица
25/05/2016 |  19:12 ⇒ 22:06 | Аутор: СРНА

Добој: Карцином грлића материце трећи по заступљености

Гинеколог Јадранка Миличић Ђурановић истакла је да карцином грлића материце представља 12 одсто свих гинеколошких малигнитета код жена добојске регије и да је трећи по заступљености, иза карцинома дојке и дебелог цријева.
Добој - предавање о болести карцинома грлића материце - Фото: СРНА
Добој - предавање о болести карцинома грлића материцеФото: СРНА

Ђурановићева је навела да се, по заступљености карцинома грлића материце, ова регија не разликује од осталих у Републици Српској.

- Жене долазе на прегледе, али још не у оном броју у којем би требало - рекла је Ђурановићева прије почетка предавања о овој болести.

Она је вечерашње предавање, које је организовао Актив жена Социјалистичке партије Добој, оцијенила као добар начин да женама буде указано на све опасности и важност раног откривања болести.

Ђурановићева је поручила да је инвазивни карцином некада био заступљен код жена старије доби, али да под утицајем све већих сексуалних слобода, оболијевају и млађе жене.

Предсједник регионалног Актива жена СП-а Добој Бранислава Девић каже да је предавање организовано у оквиру редовне седмичне активности - "Кафа у 6", те да су све суграђанке добродошле.