latinica  ћирилица
29/05/2016 |  14:33 ⇒ 16:16 | Аутор: Агенције

Знакови који показују да можда имате проблем

Имате ненормално хладна стопала? Очи су вам розикасте? Нокти су вам на врховима потамњели? Не занемарујте ситне знакове који вам могу помоћи да ријешите озбљан проблем. Одмах посјетите љекара...
Људско тијело - Фото: илустрација
Људско тијелоФото: илустрација

Ако водите рачуна о свом тијелу, посветите се некада његовом скенирању. Ево неколико скривених знакова који указују да можда имате неки здравствени проблем.

1. ОСЈЕДЕЛИ СТЕ ПРИЈЕ 40.

Прерано настале сједе власи имају своје медицинске разлоге. Ако до 40. године имате 50 одсто сједих, треба да обавите све претраге у вези са дијабетесом.

2. ГРУБА ПОЉА НА КОЖИ

Флеке у облику љуспица, такозване кератозе, обично су бенигне. Али оне настале оштећењима од сунчевих зрака, озбиљан су аларм за канцер коже. Када их примјетите, не оклевајте да посјетите дерматолога.

3. КРАТКЕ ОБРВЕ

Ако губите длачице са спољашњих ивица обрва, то је знак поремећеног рада штитне жљезде. Тако могу да се прориједе и власи на глави. Озбиљан преглед, па третман за регенерацију косе не смете игнорисати.

4. СПУШТЕНИ КАПЦИ

Могу бити посљедица старења или генетике, а ако су баш у таквом стању да је ваш вид ослабљен, имате прави разлог да одете на лифтинг.

5. НЕ БАШ БИЈЕЛЕ БЈЕОЊАЧЕ

Ово је обично знак да сте уморни. Али пазите да ли су бјеоњаче, када поглед усмјерите надоле, жуте. То може бити знак Гилбертовог синдрома, када билирубин расте и изазива жутицу. Розе очи су знак коњуктивитиса.

6. НАБРАНЕ УШНЕ ШКОЉКЕ

“Амерички медицински журнал“ открива да постоји веза између дијагоналих набора на ушима и повећаног ризика од срчаних обољења. У 77 одсто случајева ова запажања показала су се исправним. Сматра се да та линија указује на недостатак еластичности, који се односи и на артерије. Али кривац може бити и старење.

7. ЦРВЕНО ЛИЦЕ

Црвени образи и нос (розацеа) обично погађају жене од 30 до 55 година. Стрес, сунце и зачињена храна шире крвне судове и и утичу на прокрвљеност и црвенило. Розацеа може да захвати и очи, па да се помеша са симптомима лупуса. Најбоље је да консултујете љекара.

8. ИСПУЦАЛЕ УСНЕ

Ако су вам усне попуцале у угловима, то може да значи недостатак витамина Б и цинка. Ако потраје, може да се развије и гљивична инфекција. Посјетите љекара.

9. ОТЕКАО ВРАТ

Ако сте примјетили да вам жљезде преко ноћи отичу, али највише на предњем дијелу врата, може бити више узрока. Један је Гравесова болест, која настаје усљлед хиперпродукције штитне жљезде, и најчешће погађа жене од 20 до 50 година. Притом, очи могу да вам буду изузетно истакнуте и да губите на тежини. Реагујте на вријеме.

10. ТАМНА КОЖА БЕЗ СУНЧАЊА

Ако вам кожа тамни, обавијестите о томе љекара. То може да буде знак Адисонове болести, која подразумијева нерегулисан рад надбубрежне жљезде. Уз то се можете осјећати уморно и болесно. Ако је имате, добра вијест је да је излијечива.

11. ГУШЧЈА КОЖА

Ако вам се кожа константно јежи, што настаје од прекомјерног кератина, спадате у једну трећину популације који има овај проблем. То се дешава обично на рукама. Ако вам много смета, користите средстава за купање без сапуна, која обезбјеђујудовољну хидратацију. Или имитирајте Клеопатру, зароните у каду с млијеком, јер млијечна киселина помаже. Ако вас проблем упорно мучи, ваш дерматолог ће вам предложити адекватан лијек.

Рецепт за Клеопатрину купку и данас лијечи многе кожне бољке...

12. ИМАТЕ СТОМАЧИЋ

Можда волите свој стомачић, можда је он и другима примамљив, али знајте да тако утростручујете ризик од деменције, али и дијабетеса и срчаног удара.

13. ЦРВЕНИ ДЛАНОВИ

Ово може бити рани симптом болести јетре. Вјероватно се притом осјећате уморно и летаргично. Консултујте се са љекаром.

14. НЕРАВНИНЕ НА НОКТИМА

Хоризонтална линија на нокту може бити знак ранијих болести или лоше исхране. Нокти у облику кашике криви са спољашње стране могу бити знак анемије. Нокти блиједи у коријену, а смеђецрвени на врху могу указати на проблеме с бубрезима.

15. ХЛАДНА СТОПАЛА

Иако су удаљена од срца, стопала су први показатељ кардиоваскуларних проблема. Претјерано хладна стопала и дланови могу бити знак Рејнаудовог синдрома, гдје је у заостатку довод крви у ове дјелове тијела. Али немојте проблем рјешавати тиме што ћете обути чарапе. Потребне су озбиљне претраге.