latinica  ћирилица
31/05/2016 |  11:02 ⇒ 11:35 | Аутор: Глас Српске

Лов на комарце прво уз Врбас

Уништавање ларви комараца почиње ових дана. Временске прилике нам иду наруку јер је потребно да температура воде буде око 15 степени да би ларве могле да се развијају у барама и просторима гдје има стајаће воде.
Запрашивање комараца - Фото: илустрација
Запрашивање комарацаФото: илустрација

Рекао је ово за "Глас Српске" директор "Еко-бела" Владимир Шушњар, чије је предузеће задужено за запрашивање комараца.

- Градска управа ће по стручним препорукама да одреди приоритете запрашивања. То су углавном подручја у близини водотока, односно уз ријеку Врбас и њене притоке, јер је ту највећа концентрација комараца - рекао је Шушњар.

Према његовим ријечима, површине које нису покошене и  паркови неће бити запрашивани јер ту није могуће уништавање ларви комараца. Касније ће бити процијењено да ли ће бити вршено уништавање одраслих јединки.

- Са земље ћемо запрашити области са стајаћим водама, депоније, просторе око ауто-отпада гдје има старих ауто-гума. То су мјеста гдје се они развијају - рекао је Шушњар.

Додао је да ће становништво на вријеме бити обавијештено о свим радњама које ће изводити екипе за уништавање инсеката.

- Пчелари никада нису били угрожени и неће јер ми запрашивање радимо када пчеле мирују, послије 20 часова. О нашим активностима обавезно обавјештавамо грађане, као и институције - казао је Шушњар.

У Градској управи кажу да ће превентивне мјере бити предузимане у складу са Програмом дезинсекције, те стручном процјеном извођача и надзорног органа.

- За запрашивање комараца ове године је у буџету града  планирано 40.000 КМ - рекли су у Одјељењу за друштвене дјелатности.
Истакли су да ће пратити присутност ларви, а ларвицидни третман ће се вршити најмање три пута, у зависности од развоја генерација комараца.

- По упутствима која смо добили од Института за јавно здравство, дезинсекција комараца ће се заснивати превасходно на ларвицидном третману, а сузбијање одраслих форми биће сведено на неопходан оптимум - казали су у Одјељењу за друштвене дјелатности.

Истакли су да ће се дезинсекција вршити еколошки најприхватљивијим биоцидима, а становништво ће бити правовремено обавијештено о свим активностима у вези са сузбијањем комараца.

Тиграсти комарци

Тиграсти комарци најпознатији су преносници вируса, односно грознице "западног Нила", а један случај проналаска овог комарца забиљежен је и на подручју града. Они који оболе имају симптоме сличне грипу и прехлади.

- Најчешће је то повишена тјелесна температура, главобоља, умор, бол у зглобовима, а понекад вирус може изазвати и осип на кожи, натечене лимфне чворове и бол у очима - објашњавају епидемиолози.