latinica  ћирилица
01/06/2016 |  14:51 ⇒ 14:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Продата најскупља торба на свијету

Женска ташна, направљена од коже крокодила са Хималаја и дијаманата, продата је данас на аукцији у Хонг Конгу за износ већи од 300.000 долара.
Најскупља торба на свијету (фото: Promo/blic.rs) -
Најскупља торба на свијету (фото: Promo/blic.rs)

На аукцији у Хонг Конгу, којом је обиљежена тридесета годишњица азијској представништва куће Кристи, продата је Биркин ташна, произвођача Ермес, од коже ретке врсте крокодила и копчом од злата украшеном дијамантима.

Након што је цијена прешла износ од 300.000 долара, ова ташна је постала најскупља на свијету.

Потпредсједник Кристија, Метју Рубингер, рекао је да је торба сада власништво приватног колекционара, али није могао да открије ко је купац, нити одакле је.

- Ово је један од оних тренутака када се заједно радују и купац и продавац - рекао је Рубингер.

Ташна је направљена по стандардном кроју Биркин ташни, сашивена је од коже ретког сивкастог крокодила са Хималаја, копча за затварање је од квалитетног бијелог злата, а украшенна је десетокаратним дијамантима. Представници Кристија је називају "ремек дјелом", преносе медији.

Рубингер је објаснио да ташна, због употребљених драгоцених материјала, представља "колекционарски експонат" и додао да компанија Ермес производи годишње једну или двије ташне од ове коже, али без драгог камења и племенитих метала.