latinica  ћирилица
03/06/2016 |  16:26 | Аутор: Агенције

Како је један студент убиједио научнике да спанаћ смије да се подгријава

ЕУФИЦ је својевремено упозоравао да спанаћ и друго тамнозелено лиснато поврће током подгријавања развијају нитрозамине, потенцијалне канцерогене и изазиваче такозваног синдрома плаве бебе, до ког долази због недостатка кисеоника у крви.
Шпинат (фото: ) - Фото: 24sata.info
Шпинат (фото: )Фото: 24sata.info

Савјет Европског вијећа за информације о храни (ЕУФИЦ) да избјегавамо подгријавање спанаћа коначно је одбачен, након великих залагања једног студента из Хонг Конга.

ЕУФИЦ је својевремено упозоравао да спанаћ и друго тамнозелено лиснато поврће током подгријавања развијају нитрозамине, потенцијалне канцерогене и изазиваче такозваног синдрома плаве бебе, до ког долази због недостатка кисеоника у крви.

Након што је британски Индепендент писао о њиховом савјету, чланак је доспио до медија у Хонг Конгу, а један студент забринуо се због тога што је његова мајка изненада престала да подгријава јела од поврћа у страху да ће због њих обољети од рака.

"Рекао сам јој да не треба да обраћа пажњу на такве чланке. До рака дебелог цријева долази баш зато што људи не једу поврће“, написао је он у мејлу упућеном Индепенденту.

“Није ми вјеровала, као ни остали чланови породице. Мислио сам да многи људи можда мијењају своје навике због тог чланка, због чега може доћи до проблема“.

Алберт је онда поднио "низ притужби" против хонгконшког листа, али су они одговорност пребацивали на Индепендент.

Не дозволивши да га то омете у постизању циља, студент се онда обратио британском листу, рекавши да је “шокиран“ њиховим писањем и одбацивши све доказе против подгријавања спанаћа као “глупост“.

Индепендент га је онда упутио на сајт ЕУФИЦ.

Већина људи би у том тренутку одустала, али не и Алберт. Он је Европском вијећу послао детаљну аргументацију заједно са табеларним приказом.

Из ЕУФИЦ-а су му одговорили да су уклонили ту препоруку и да “цијене његово вријеме и коментаре, које ће узимати у обзир приликом припреме других чланака и препорука на ту тему“.

Из Вијећа признају да су на Албертово инсистирање уклонили застарјели чланак и објављују да “уз адекватно складиштење и претходно хлађење, подгријавање спанаћа није опасно“.

Преносимо вам један одломак из писма младог Кинеза које је промијенило став Европског вијећа за информације о храни:

“Нитрати у храни могу бити претворени у нитрите у присуству неких ензима и бактерија. Нитрити реагују са аминокиселинама и тако формирају нитрозамин у одређеним околностима, попут киселог окружења и високе температуре.

Тачно је да до такве реакције теоретски може да дође подгријавањем спанаћа. Међутим, ваш чланак генерализује ову појаву и закључује да читаоци треба да реагују проактивно.

Да ли можете да објавите извор истраживачких радова који су тестирали ниво нитрита/нитрозамина у остацима хране који су провели 24 сата у фрижидеру? Мој главни аргумент је да прави експерименти нису ни извођени и да нема довољно доказа да се људима препоручује промјена начина живота. Многи људи су подгријавали ручкове на послу. Треба да знате да се токсикологија не бави само присуством штетних супстанци, него и дозама! Слажем се да се нитрати могу претворити у нитрите у присуству одређених бактерија. Међутим, количина нитрита која је присутна у вријеме варења је оно на шта треба обратити пажњу, а не само њихово присуство у храни".